Velkommen til pottenes rike! Ja, de er en krone et dusin – i spesialbutikker, i store varehus og også på nett. Hvordan finner du den riktige gryten der alt smaker deilig og ingenting brenner? Uansett må du ta hensyn til noen få ting og være veldig godt informert før du kjøper. Profesjonelle så vel som lidenskapelige hobbykokker vet godt at kokekar av høy kvalitet er det du trenger i det moderne spisekjøkkenet. Og det betyr – kombinere optimal funksjonalitet med tidløs design. I tillegg bør hver og en av dere spørre seg selv på forhånd: Hvilken type kokk er jeg og hvilket kokekar passer egentlig for meg??

Hvilke andre kriterier spiller en ikke mindre viktig rolle når du velger den perfekte kjelen? Svaret på dette spørsmålet finner du i de neste linjene. Bli hos oss og finn ut mer!

støpejerns gryte le creuset mini cocotte

Materialer og belegg for gryter og panner

Hva tenker du på når du tenker på en kjele eller kjele? Rustfritt stål … støpejern … Teflon … keramikk – alle viktige stikkord når det gjelder materialer til kokekar. Hva er egenskapene og fordelene med hvert enkelt materiale, og hvilken gryte er best egnet til hva?

Gryter i rustfritt stål

Disse populære klassikerne på kjøkkenet viser seg å være spesielt praktiske av en grunn, fordi de er relativt lette og veldig enkle å rengjøre. Disse funksjonene overbeviser ikke bare hobbykokker, men også travle husmødre. I tillegg skinner gryter i rustfritt stål så vakkert og kan poleres ekstra.

schulte ufer spathetti gryte rustfritt stål

Gryter av støpejern

Støpt kokekar er ekstremt holdbart. Ordtaket sier: du kjøper bare støpte retter en gang i livet. Slike gryter og panner lagrer varmen i lang tid og gir den jevnt. Ikke rart at mange profesjonelle kokker bruker potter av støpejern veldig ofte og med glede.

Kobberpotter

Kobber regnes som det ultimate varmeledningsmaterialet. Det er derfor kobberpotter er etterspurt av mange fagfolk og gourmeter. Det er viktig at dette er moderne potter av høy kvalitet der kobberlaget bare er på utsiden. Innsiden av gryten skal ha et belegg i rustfritt stål, fordi kobber ikke må komme i direkte kontakt med maten under tilberedningen. Enda mer effektive er kobberpotter som er utstyrt med tre lag – kobber, aluminium og rustfritt stål.

kobber gryter kokekar rustfritt stål belagt kokekar sett

Kasseroller av støpt aluminium

Ingenting brenner i disse lenger! Fordi selv veggene i disse grytene sikrer optimal varmelagring og ledning. Disse grytene er vanligvis preget av sitt perfekte non-stick belegg, slik det er for eksempel med Gastrolux.

Gryter med non-stick belegg: teflon eller keramikk?

Det er et kontroversielt spørsmål som ofte blir stilt av mange kjøpere. Og det klare svaret på det er: I mange testrapporter gjør Teflon ganske enkelt bedre.

Men vær forsiktig! Eksperter anbefaler: Bruk aldri alle belagte gryter, gryter osv. Ved temperaturer over 250 grader, og fremfor alt må du ikke varme dem uten innholdet! Det er best å skylle dem for hånd.

non-stick belegg teflonpanne kokekanne

Hva mer bør du vurdere når du kjøper?

Vekten må ikke være for liten, da dette ofte er en indikasjon på dårlig kvalitet. Så du kan se og føle god kvalitet. I tillegg skal håndtakene på gryten være optimalt ergonomiske og samtidig robuste og passe godt i hånden. Sveisede håndtak, som fremmer perfekt hygiene, er derfor å foretrekke. Bunnen av gryten og veggtykkelsen er ikke mindre viktig når du skal kjøpe riktig gryte. Fordi disse sørger for at varmen fordeles godt. Jo mer jevnt dette skjer, jo deiligere blir rettene og det er ikke mer irriterende brenning. I tillegg lager du mye mer energieffektivt og selvsikkert. Vi anbefaler derfor gryter som har den såkalte sandwichbunnen, dvs. er utstyrt med et ekstra aluminiumslag eller, enda bedre, er laget av flerlagsmateriale som garanterer fullstendig varmeledning.

Stabilitet, enkel rengjøring og egnethet for bruk i ovnen er selvfølgelig også viktige kriterier som fortjener din oppmerksomhet. Derfor, gi deg selv nok tid når du skal velge kokekar og aldri kjøpe en gris i stikken!

riess kokekar satt i rødt

Ekstra tips og kjøkkenvisdom:

  • Når du vasker opp, ikke bruk for aggressive vaskemidler, da disse vil skade belegget på grytene dine
  • Varm alltid pannen eller kjelen til middels først og deretter bare øke temperaturen. Aldri varm opp tom! Ellers kan det utvikle seg skadelige gasser, spesielt med belagte panner og gryter.
  • Forsiktig: bordsalt! Det er en av de største fiendene til alle gryter i rustfritt stål – fordi det forårsaker hull på kasserollen og ødelegger dens intakte struktur.

Du finner enda flere smarte og praktiske tips og triks her.

Så avlever dårligere billige varer, selv med velprøvde merker! Stol på merker av høy kvalitet og god kvalitet. Med erfarne forhandlere, for eksempel på cook-essen-wohnen.de, du er sikker på å finne akkurat det merket du leter etter – Silit, Schulte Ufer, Fissler, WMF, Riess, Gastrolux & Skeppshult – for å nevne noen få. Rett og slett høy klasse for optimale matlagingsresultater!

kokekanne sett silit