Petra Jordan – “genienes tapte by”

“Jeg kastet blyanten min i skuffelse, for jeg kunne rett og slett ikke gjengi ideen om dette majestetiske stedet på papir” skrev skotten David Roberts, som i 1839 laget de første bildene av Petra i dagboken sin. Den forlatte steinbyen tiltrekker seg tusenvis av besøkende fra hele verden hvert år, men ingen av dem kan motstå fristelsen til å ta bilder i timevis på hvert hjørne – storheten i byen, dens skjulte hemmeligheter og mysterier kan rett og slett ikke skildres eller skildres . I steinalderen hulket nabatæerne (et arabisk folk) de røde sandsteinsteinene i canyonene i den jordanske steinete ørkenen, og skapte enorme graver og kolossale templer med spektakulære fasader. Byen ble gradvis et blomstrende kommersielt senter og metropol i Nabatean Empire. På grunn av den romerske erobringen og de mange jordskjelvene mistet byen sin betydning gjennom århundrene, og snart begynte selv de siste innbyggerne å lete etter et bedre liv. Hvis du synes Orienten er fascinerende, kan du gå rett til Petra – steinbyen inspirerer og overvelder deg samtidig!

I den konstante kampen for Petra – ørkenen mot mennesket

petra jordan away gorge

Det ville ta omtrent tre dager å se alt som er verdt å se her, og selvfølgelig å ta deg tid til å ta nok bilder. Fjellbyen kan nås via en smal fjellsti – Al Siq; den 1,5 km lange og 70 m dype kløften er den eneste inngangen til Petra – når du har tilbakelagt denne avstanden, avslører utsikten over torget storheten i den tapte byen.

Da en sveitsisk oppdagelsesreisende forkledd som handelsmann flyttet fra Damaskus til Kairo i 1812, lyktes han raskt i å overbevise sine medreisende om å bane seg gjennom ørkenen i stedet for å velge den velkjente og sikrede ruten. På denne måten gjenoppdaget Johann Ludwig Burckhardt den tapte Petra og introduserte hendelsen for den mystiske byen – i 25 minutter gikk han gjennom skyggen av Al Siq før han endelig nådde “skattekammeret” til Aaron, Moses bror, og var en offeret der Førte tegn på hans beundring.

Petra Jordan – “skattehuset” Khazne al -Firaun

petra jordan tempel

Arons skattehus fletter forskjellige greske symboler fra etterlivet: unike Amazon -statuer, Dioscuri, Medusa -hoder og andre byggesteiner danner fasaden – alle disse elementene har et visst forhold til kulten til de døde og ble en gang brukt til å tilbe de døde. Imidlertid kan ingen definitivt si om skattehuset kan sees på som en krypt, et mausoleum eller mer som et tempel – Khazne al -Firaun har forskjellige egenskaper og kan kanskje tilordnes alle tre kategoriene. Imidlertid var det bare beduinene som visste sikkert – de trodde også at gullskatten til en egyptisk farao (antagelig Ramses II) var gjemt i en urne i andre etasje. Av den grunn skjøt alle som passerte forbi fasaden den gangen – de håpet å bryte overflaten og plutselig slå ut under et kraftig regn av gullmynter.

Petra Jordan – Ad Deir -klosteret

petra jordan kloster imponerende

Med en høyde på 40 meter er klosteret i ferd med å ta pusten fra deg! For å utforske Petra fullt ut og avsløre dens hemmeligheter, må du definitivt besøke det berømte klosteret – 800 trinn skiller deg fra denne imponerende strukturen. Det tar minst en time å endelig nå målet – de fleste turister som kommer tilbake fra klosteret jubler oppover med ordene: “Ikke bekymre deg! Du er der om fem minutter! “

Det romerske teatret, gravene til kongens mur og det tidligere sentrum bør absolutt sees her av hver besøkende. Fascinerende, ikke sant …? Vel da … la oss gå! De lidenskapelige oppdagelsesreisende og nysgjerrige eventyrere fra Vesten er alltid velkommen til å komme til Østen!

Petra Jordan – det romerske teatret

petra jordan teater rocks

Gravene til kongens mur

petra jordan gravstein

Petra Jordan – Khazne al -Firaun gleder tusenvis av turister hvert år

petra jordan klostertempel

Klosteret – den største strukturen i hele byen

petra jordan kloster