Alle liker å ha tak over hodet uansett vær. Det samme gjelder bilen din. Å bygge en passende garasje er imidlertid ikke alltid mulig eller rimelig for alle. I slike tilfeller er en praktisk carport tilgjengelig som erstatning, som ikke bare beskytter biler mot kulde, regn og hagl, men også hjelper mot varme og direkte sollys like effektivt. I tillegg har en carport noen ekstra fordeler på grunn av den åpne designen. Som et resultat, for eksempel, kan fuktighet slippe ut mye raskere og en potensiell risiko for rust reduseres. Uansett om du bygger din egen carport eller vil ta den i bruk, vil det være veldig nyttig å finne ut mer på forhånd. Vi har allerede satt sammen en liten guide for deg her. Bli hos oss hvis du vil, og finn ut mer om det.

Bygg en moderne carport selv

 Viktige ting å merke seg

Hvis du vil bygge en stabil og holdbar carport selv, trenger du definitivt mye viktig informasjon fra merkevareprodusenter i tillegg til en passende dose dyktighet og tålmodighet. Fordi dette er en konstruksjon som ikke bør undervurderes. I de neste linjene lærer du de viktigste tingene om det.

Et av de første spørsmålene du må avklare før selve planleggingen og konstruksjonen er byggetillatelsen. Trenger du en eller ikke? Reguleringen av dette spørsmålet varierer fra stat til stat. Det er best å finne ut direkte fra din lokale bygningsmyndighet om du skal sende inn en byggesøknad om carporten eller ikke.

Du lurer kanskje på hvorfor en byggetillatelse likevel? Vel, i mange tilfeller kan du utilsiktet irritere naboene dine med en carport – sollyset reduseres, snøen kan falle ned i hagen din eller kanskje den vakre utsikten er borte gjennom den nye bygningen.

Regelverket angående grenseavstanden, som du absolutt bør følge når du bygger carport, er like forskjellig. Den lokale bygningsmyndigheten vil også hjelpe deg pålitelig i dette tilfellet.

bygge en carport tips

Vanlige design for carports

Hvis de juridiske spørsmålene allerede er avklart, kan du gå videre til valg av design og materialer. I utgangspunktet er det to hovedvarianter av en carport – som en frittstående konstruksjon og som en forlengelse. Avhengig av tilgjengelig plass og dine egne preferanser, kan du velge en av dem. Det kan da være både en enkelt og en dobbel carport.

Og hvilken form skal taket ha? Flere varianter er tilgjengelige for deg her. Det flate eller hakketaket ser ut til å være veldig populært. Denne har da forskjellige takbelegg – PVC, aluminium eller takbekledning. Det første takbelegget kan enten ha en bølgepapp eller trapesformet profil. Det runde eller fatet taket har også blitt stadig mer populært den siste tiden. Carporttaket er ofte dekket med dobbeltveggede plater, som i de fleste tilfeller er laget av polykarbonat. De klassiske gavltakene skal selvfølgelig ikke neglisjeres heller. Avhengig av husets kutt og arkitektoniske stil, kan disse se veldig stilige ut. Gavltaket på en carport er ofte dekket med bitumenstein eller fliser.

Andre elementer som er spesielt viktige:

  • Stolper og stolper – de garanterer carporten din optimal støtte og perfekt stabilitet
  • Ikke glem regnerennen – slik at regnvannet alltid kan renne helt av taket
  • Snølast – dette bør du kunne vurdere i god tid

Ekstra tips: Det er enda lettere med det Planlegg carporten, hvis du bruker en online konfigurator.

bygg cedertransport carport selv

Og hva med de riktige materialene?

Selv om du kan velge aluminium eller stål som byggematerialer, er tre fortsatt det mest populære materialet. Tre anbefales spesielt hvis du vil bygge din egen carport. Selvfølgelig er treslagene forskjellige fra hverandre når det gjelder værbestandighet og nødvendig omsorg.

De rimelige treslagene til carporten din inkluderer lokalt mykt tre som Douglas gran, gran, furu og sedertre. Disse er imidlertid ikke like robuste og må absolutt impregneres med forskjellige trebeskyttelsesmidler for å tåle sopp og insekter. En velprøvd trebeskyttelsesprosess er den såkalte nedsenkingsimpregneringen. I tillegg anbefales en åpent glasur for mange tresorter, noe som sikrer god UV-beskyttelse.

bygg frittstående carport selv

Innendørs løvtre som eik og robinia er heller ikke et dårlig valg for carport, selv om disse dessverre er mye dyrere og vanskeligere å jobbe med. Tropiske tresorter som teak, med sin motstand mot fuktighet, kulde og varme, foretrekkes også av mange byggherrer for utvendige konstruksjoner, og såkalt solid konstruksjonsvirke (KVH) imponerer med sin høye motstand mot vridning og bedre stabilitet.

Uansett hvilken tresort du til slutt velger, må du alltid sørge for at den har tilstrekkelig sertifisering, for eksempel B. FSC® -godkjenningsstempelet. Dette betyr at du velger materialer som bare kommer fra og sier fra bærekraftig skogbruk "Nei" for utnyttelse av tropisk tømmer.

Konklusjon:

Som en mellomting mellom garasje og parkeringsplass, tilbyr en carport mange fordeler og pålitelig beskyttelse for bilen din. For å kunne bygge en slik carport selv, trenger du mye manuell ferdighet og de riktige eksperttipsene. Stol på materialer av høy kvalitet og ikke glem å finne ut på forhånd om du trenger byggetillatelse.

Freshideen -redaksjonen ønsker deg godt arbeid!

bygg carport av tre selv