Maling av fliser hvordan har du det

Har du fliser på kjøkkenet eller badet hvis design du ikke liker? I dette innlegget presenterer vi en superenkel og rimelig variant, som du kan velge, nemlig å male fliser! Her lærer du alt om fordelene med dette praktiske alternativet, og du finner også detaljerte instruksjoner som hjelper deg med å få et perfekt resultat. Vi håper at du vil like forslaget vårt og at det vil inspirere deg til å forskjønne hjemmet ditt!

Maling av fliser: gi det gamle flisespeilet et nytt, trendy utseende

Maling av fliser hvite Instruksjoner

Maling og lakkering av fliser blir mer og mer populært i dag, og det er ikke tilfeldig – det er raskere, renere og billigere å male de gamle flisene i hvilken som helst farge enn å fjerne dem og legge nye i stedet. I dette tilfellet tar det også mindre tid og sparer deg for støy, bygningsarbeidere og alt det kjedelige manuelle arbeidet – det høres bare fascinerende ut, ikke sant? Faktisk er det slett ikke vanskelig å gi badet eller kjøkkenet et friskt nytt utseende og dekke over det gamle, stygge flisdesignet med litt maling – les vår guide for å overbevise deg selv!

Maling av fliser: hva du skal tenke på på forhånd?

Fliser maler bakveggen på kjøkkenet

Det er enkelt å male fliser

Før du begynner å male, bør du tenke på noen få ting: Bestem først hvilken farge eller farger du vil bruke – med 2 eller 3 forskjellige toner kan du lage originale aksenter. Hvis du bor til leie, bør du også diskutere oppussingsarbeidet med din utleier. Og sist men ikke minst – planlegg å male i minst 3 dager. Ved første øyekast kan denne gangen virke for mye, men det er nødvendig for de enkelte malingslagene å tørke. Det er viktig å bruke hansker når du maler – malingen inneholder ofte løsemidler som angriper huden. Påfør malingen med en skumrulle – dette er enkelt og konsistent, og vil gjøre det veldig bra selv for nybegynnere.

 Maling av fliser – forberedende arbeid

Maling av fliser forberedelse rengjøring

Maling av fliser for rengjøring av fliser

Maling av fliser

Før du maler, bør du rengjøre flisoverflaten grundig – gjerne med en fliserenser slik at den er helt ren, fettfri og tørr. Hvis det er silikon i ekspansjonsleddene, bør dette også fjernes – med en silikonfjerner eller en skarp kniv. Etter maling fylles disse igjen. Du kan faktisk male over skjøtene, men for å unngå sprekker er det best å bruke skjøtehvit. Du vil få en flott dekorativ effekt ved å markere leddene med en annen nyanse, som du bare kan gjøre etter maling.

Beskytt baderomsmøblene mot sprut

Flisemaling toalett beskyttende film

Når du maler, har du dessverre ingen mulighet til å fjerne baderomsmøblene fra rommet fordi det er permanent installert. For å beskytte dusjen, badekaret og toalettet mot sprut av maling, er det best å spre en beskyttende film. Selvfølgelig har du også muligheten til å male sanitæranleggene i samme farge – i dette tilfellet er det tilstrekkelig å bare dekke alle beslag, for eksempel kraner, med litt folie.

Påfør en primer

Maling av fliser Materialer Klargjør maling

Instruksjoner for maling av fliser

For å male flisene slik du vil, trenger du en primer i tillegg til den valgte fargen, slik at fargen holder godt etterpå. For dette formål foretrekkes de epoksyharde lakkene. Grunning påføres igjen med en skumrulle før malingen. La det tørke helt ut før du fortsetter å male – tørketiden vil ta minst 16 timer (les produsentens instruksjoner på emballasjen!). Før du begynner å male, er det en viktig ting du bør gjøre – sjekk leddene. Påfør litt av tetningslakken, og hvis du merker at vannet renner av, er leddene ikke egnet for maling! I dette tilfellet kan du enten sette litt elektrisk tape på den og ikke male den, eller kjøpe en spesiell fugemasse som du kan bruke til å male fugemassen din.

Maling av fliser: hvordan er det egentlig?

Flisemaling i grått gulv

Fliser maler sølvvegg

Maling av fliser Kontroller skjøter

Gangmaling av flis

Maling av fliser Sett aksenter

Nå kan du begynne å male fliser! De spesielle eksopidlakkene som brukes til dette formålet består av en lakk og en herder som skal blandes godt med hverandre. Vi anbefaler å la blandingen virke i cirka 15 minutter og røre godt i den igjen (det er viktig å lese produsentens instruksjoner nøye igjen). Det er en viktig regel som gjelder for alt malerarbeid: arbeid fra topp til bunn, og fra venstre til høyre, slik du ville gjort når du skrev. På denne måten unngår du risikoen for at sprut faller fra det øvre området til det nedre området som allerede er malt, og skaper uønskede drypp. Etter at du allerede har påført det første laget, la det tørke ut i minst 12 timer. For en god dekning av flisene bør du påføre to, noen ganger til og med tre strøk lakk. Men hvis du virkelig liker utseendet på flisene etter det første maleriet – den gamle fargen flyter gjennom den nye, kan du klare deg uten å påføre et nytt lakklag. Etter at du er ferdig med å male, la malingen herde ordentlig – dette tar omtrent tre dager. I løpet av denne tiden kan du fornye silikonet og fylle leddene med fuger med fugemasse eller en annen farge. Badet kan deretter brukes igjen!

Omsorgen for de nymalte flisene

Flismaling av gulvbrettmønsteret

Maling av fliser skaper flotte design

Maling av fliser på hvitt kjøkken

Fliser maler badet

Den nye fargen du har brukt på flisen, er litt mer delikat enn den originale utformingen av flisene. Derfor, for å beholde det nye utseendet så lenge som mulig, anbefales det å bruke bare mildere rengjøringsmidler og unngå bruk av slipemidler, noe som lett kan skade malingsoverflaten. Vi håper at våre tips er til hjelp, og at du finner inspirasjon fra denne artikkelen for å gi det gamle flisespeilet på badet eller kjøkkenet et nytt, attraktivt utseende!