Pilegrimsreise som en vei til selvoppdagelse har lenge siden ikke bare vært noe for religiøse mennesker, men kan også generelt bidra til bærekraftig forbedring av det fysiske og psykiske velvære så vel som ens eget syn på verden.

Den 22. mai 2006 dukket det opp en bok i tyske bokhandlere: I am gone var tittelen og den ble værende i 100 uker øverst på den tyske bestselgerlisten. Innholdet var på ingen måte en spennende thriller, men “bare” en reiserapport: Underholder Hape Kerkeling hadde dratt på pilegrimsreise til Santiago de Compostela, Spania, og lagt sine erfaringer på papir. Det som gjorde arbeidet så vellykket var det enkle faktum at her “en mann fra midten av samfunnet” uten noen stor religiøsitet påtok seg en pilegrimsreise, oppfattet det som en vei til selvoppdagelse og beskrev det for leseren.

1) xtberlin Pixabay

Pilegrimsreise: Ikke lenger bare et offer for dypt troende mennesker, men en horisont-utvidende grenseopplevelse for alle.

Og det samme gjelder fremdeles ti år etter at boken ble utgitt og 15 år etter Kerkelings reise: Pilgrimage kan være et universelt middel for de vanlige sykdommene mellom utbrenthet og forbrukerisme på mange plan – og det uten å måtte være en jota religiøs. Den følgende artikkelen vil utforske hvorfor dette er slik og gi også tips om hvordan og hvor du skal dra på en pilegrimsreise, selv om selve ruten ikke har noe med religion eller tro å gjøre.

 1) Pilegrimsreiser, bare dype troende gjør det, ikke sant??

1.1 Hva er pilegrimsreise?

Først og fremst oppsummerer ordet pilegrimsferd nøytralt en religiøst motivert reise til fots eller med transport til et pilegrimssted. Årsakene til dette er mangfoldige, målene og ikke minst religionen: pilegrimer er like kjent i kristendommen som i andre verdensreligioner: muslimer valfarter til blant annet Mekka og Medina. Hinduer til Haridwar eller Kanchipuram. Og en buddhist trekkes til Lumbini eller Bodghgaya.

2) PixelAnarchy Pixabay

Pilegrimsreise har vært en del av mange religioner siden antikken og har blitt bevart til i dag som en form for anger og selvoppdagelse.

1.1.1 Pilegrimsferdens historie

Selv i antikken ble noen steder spesielt æret, slik at folk vandret dit for å omvende seg eller be: Grekerne valfartet hovedsakelig til Artemis -tempelet, en jaktguddom, skogen og vokter for kvinner og barn. Senere oppsto BetHaMikdasch, tempelet i Jerusalem, i Jerusalem og ble det sentrale referansepunktet for jødedommen. I dag er den israelske byen utgangspunktet for tre religioner: for jødene av de nevnte grunnene, for de kristne som stedet for død og oppstandelse for Jesus Kristus og for muslimer fordi Klippekuppelen ligger der, den eldste hellige bygningen av denne religionen. Disse og andre pilegrimssteder er fremdeles destinasjoner for religiøse mennesker den dag i dag.

1.1.1.1 Pilegrimsreise? Pilegrimsreise? Forskjellen

Selv om begge begrepene ofte brukes synonymt, er det en forskjell: pilegrimsreise er det generiske uttrykket for enhver tur til et hellig sted – det spiller ingen rolle hvilken religion det er. Pilegrimsreiser, derimot, er en rent katolsk tradisjon som utelukkende finner sted i grupper, på faste tidspunkter og med et felles mål, både geografisk og ideologisk (f.eks. Å be sammen om helbredelse i et pilgrimskapell).

3) WikimediaImages Pixabay

Pilegrimsreiser er en katolsk institusjon og har ofte spesielle kirker eller kapeller som destinasjon.

1.1.2 Grunner til pilegrimsreiser og pilegrimsreiser

Hovedårsaken til pilegrimsreiser er selvfølgelig mest religiøs: naturens vanskeligheter er ment å omvende seg. Prosessen med lang vandring sies å muliggjøre åndelig opplysning. Videre handler pilegrimsreiser av trosgrunner også om å bevise og styrke sin egen tro på seg selv. I islam, for eksempel, for å fullføre Hajj, pilegrimsreisen til Mekka, er minst én gang obligatorisk for hver troende muslim.

1.2 Hvor foretas pilegrimsreisen??

1.2.1 St. James vei

Camino de Santiago er en samling forskjellige pilegrimsveier, som starter over hele Europa og slutter i Santiago de Compostela, Spania, ved graven til apostelen Jakob. Den faktiske ruten (og det som nå er kjent som Camino de Santiago), Camino Francés, starter i Somport eller Roncesvalles, avhengig av startpunktet, og fører over en distanse på rundt 800 kilometer til destinasjonen.

4) Websi Pixabay

Et stilisert kamskjell på skilt eller innebygd i gulvet symboliserer i hele Europa at en rute er en del av Camino de Santiago.

1.2.1.1 Underholder underveis: Hape Kerkeling og hans vellykkede roman

For den tyske entertaineren begynte Way of St. James etter et plutselig hørselstap og fjerning av galleblæren. Kerkeling hadde studert Shirley MacLaines bok “The Camino de Santiago: A Spiritual Journey” og bestemte seg for å ta denne ruten for å redusere stress. Under turen gjenkjente han sitt eget jeg og sin tro (“buddhist med en kristen overbygning”) fra et nytt perspektiv – og ved siden av beskriver han de forskjellige menneskene som gikk med ham på ruten. Boken var så vellykket at den siden har blitt laget til en film – om enn ikke fri for kritikk, som “Süddeutsche” spørsmål.

1.2.2 Lourdes

Byen i Sør -Frankrike, nærmere bestemt en kilde der, ble oppkalt etter en serie Marian -opptredener et pilegrimssted i 1858. Per definisjon er det mindre en tursti her, men grupper fra forskjellige land kommer til faste tider hvert år. Å bade i kildevannet i den lokale Massabielle -grotten er en måte for troende å bli helbredet for sykdommer.

1.2.3 Einsiedeln

Den sveitsiske byen ligger på en av rutene på Jakobsveien og kapellet St. Meinrad som tidligere tjente som et møtepunkt for pilegrimer som ønsket å dra til Santiago de Compostela fra forskjellige utgangspunkt. I dag tiltrekker et mirakuløst bilde, Maria Einsiedeln, pilegrimer i det lokale klosteret – ruten dit tilsvarer den for den gamle Jakobsveien.

1.2.4 Jerusalem

Som allerede nevnt, er den israelske byen et pilegrimssted for tre trossamfunn. For kristne er Den hellige grav spesielt viktig. I prinsippet starter pilegrimsreisen også i Santiago de Compostela og leder gjennom Frankrike, Sveits, Østerrike, gjennom Balkan og Tyrkia til Jerusalem. I motsetning til Way of St. James er det ikke dusinvis av ruter som fører til destinasjonen, men i prinsippet kan du starte når som helst på veien: De som bor i Tyskland starter pilegrimsreisen hit, etc..

 5) Irina Uzv Pixabay

Jerusalem er et viktig pilegrimssted for tre verdensreligioner: kristendom, islam og jødedom.

2) Jeg er ikke troende, hvorfor skal jeg dra på en pilegrimsreise?

Som nevnt er tro, religiøsitet eller spiritualitet ikke et krav for pilegrimsreise. Å gå er det som gjør en pilegrimsreise mer meningsfull:

2.1 Lange løp er meditativt

2.1.1 Hvorfor fotturer er bra for sjelen

Alene i et bredt landskap, bare ruten nedenfor, destinasjonen langt borte og ingenting annet. Vandring i pilegrimstil tvinger en til å glemme hverdagen. Bare det neste trinnet og din egen selvtelling. Det tydeliggjør synet for det vesentlige og frigjør sjelen: Ingen avtaler, ingen møter, ingen argumenter – magasinet Geo kaller det “flukt fra overstimulering”. Denne flukten skaper bokstavelig talt “plass i hodet”. Kroppen begynner å forandre seg ved anstrengelse. Problemer er fokusert på løping, hjernen trenger ikke å bekymre seg for noe annet og kan slappe av.

6) skeeze Pixabay

Lang fottur eller løping setter folk i en slags rus og reduserer alt stress i hverdagen.

2.1.1.1 Kjører psykologi

Det er dette som gjør denne effekten beskrevet her Dra nytte av meditativ vandring, som er nært knyttet til pilegrimsvandring på det psykologiske plan. I prinsippet handler det om å gi slipp – å lytte til din egen kropp og bare eksistere i harmoni med naturen. Avhengig av anstrengelsen rapporterte ikke bare maratonløpere om en nesten berusende tilstand som ikke er ulik meditasjon, hvor kropp og sinn transporteres på så lange ruter.

2.1.2 Hva naturen gjør med de som er stresset

Fremfor alt påvirker løping i ensomheten i et avsidesliggende område også stressfaktoren: Det er ikke noe press her. Utsikten kan vandre over det ensomme landskapet, der det vanligvis er vant til hektiske, overfylte indre byer. Det totale fraværet av noen sivilisasjonell stressfaktor sikrer at pilegrimer slapper av automatisk – dypt avslappet som folkemunne vil kalle det. Forskere ved University of Washington kan gjøre det samme rekonstruere i testen.

 2.1.3 Løping gir forskjellige perspektiver

Totalen av disse inntrykkene – anstrengelse, frihet fra stress, natur, opptatthet av seg selv – sikrer at pilegrimer får et annet syn på ting:

2.1.3.1 Mer enn å “gå” og “nyte naturen”

Når ønskene er redusert i en slik grad at en herbergeseng og en tallerken full med suppe er tilstrekkelig som belønning for dagen, får forbruket og alt annet som definerer vår moderne verden et annet preg. Etter slutten av reisen rapporterer pilegrimer regelmessig at dagligdagse ting ikke lenger virker så viktige for dem at de lærte å glede seg over små ting. Dette kan lønne seg i enhver situasjon, for ved å vandre lærer folk automatisk å gi avkall på alt som er overflødig.

7) Unsplash Pixabay

Hvis du går langt bort fra sivilisasjonen i flere dager, blir tankene og problemene redusert til det som ligger foran deg. I tillegg lærer en person å konsentrere seg om det vesentlige.

2.1.3.2 Retardering av søkeord

Fremfor alt er pilegrimer også en mulighet til å “gjenoppdage treghet”: Den 800 kilometer lange Camino de Santiago kan for eksempel fullføres med bil i løpet av et døgn – noe som helt vil motvirke meningen. Bakgrunnen for pilegrimsreisen, spesielt i dag, er å finne ut hvor bremsende det kan være når dagens destinasjon bare er 20 kilometer unna, i stedet for 200 eller 400. Samtidig gjør denne tregheten det også mulig for pilegrimer og natur med alle For å forstå sansene – uten å skjerme bilvinduer.

8) rggroning Pixabay

Når du skal pilegrimsreise må alle verdslige ting passe inn i en ryggsekk – dette betyr automatisk at en pilegrim kan og må klare seg med mye mindre.

2.1.3.3 Pilegrimsreise og selvpålagt fattigdom

En annen viktig faktor på en pilegrimsreise er fraværet av verdslige ting: Pilegrimen transporterer bare det han kan bære på skuldrene for en dag – i beste fall et bytte av klær og vann, alt i alt veier rundt ti kilo. Mobiltelefoner og alle andre ting som moderne mennesker anser som uunnværlige, blir avslørt for det de er strengt tatt: ballast. For trofaste pilegrimer er denne formen for fattigdom en religiøs plikt, og de som fullfører ruten av ikke-religiøse årsaker, lærer også å konsentrere seg om det vesentlige på et materielt nivå. Filosofisk kan mennesket beskrives som saltvann: pilegrimsreisen koker alt som er ubetydelig, og til slutt er det bare innholdet – saltet – som gjenstår.

2.2 Det trenger ikke å være en pilegrimsreise

Det beste med alle disse faktorene er det faktum at det ikke engang trenger å være en dedikert pilegrimsreise for å oppnå så indre fred og frihet.

2.2.1 Hvorfor andre turveier også er egnet

I prinsippet er enhver turrute som strekker seg over flere dager ideell for å oppleve pilegrimsvandringens psykologi: Enhver rute hvor det er et sted å sove om kvelden er tilstrekkelig. Selvfølgelig gjelder følgende prinsipp: jo nærmere naturen og tilbaketrukket, jo bedre. Pilegrimsruter er designet for å tilby pilegrimer hvilesteder med visse mellomrom. Men hvis du vil, kan du i prinsippet også gå over de europeiske eller andre turstier – om nødvendig med en sovepose på ryggen. Uansett er opplevelsen den samme.

9) Foundry Pixabay

Hvis du vil dra på en pilegrimsreise uten religiøs bakgrunn, kan du gjøre praktisk talt hvilken som helst rute til en pilegrimsreise: En hvilken som helst lang rute kan gjøre bruk av effekten av løpsykologi.

2.2.2 Liste over andre turstier

2.2.2.1 Europa

I Europa er Europeiske langturstier som er flere tusen kilometer lang:

 • E5 fra Pointe du Raz (Bretagne) til Venezia, 3500 kilometer
 • E7 fra Kanariøyene via Lisboa til Ukraina, 4330 kilometer
 • E8 fra Dursey Head (Irland) via Tyskland til Istanbul, 4390 kilometer
 • E2 Galway (Irland) til Nice, 4850 kilometer
 • E1 Nordkapp (Nord -Norge) til Sicilia, 4900 kilometer
 • E9 Cape St. Vincent (Portugal) til Estland, 5000 kilometer
 • E6 Kilpisjärvi (Finland) til Dardanelles (Tyrkia), 5200 kilometer
 • E3 Istanbul til Cape St. Vincent (Portugal), 6950 kilometer
 • E4 Cape St. Vincent (Portugal) til Kypros, 10450 kilometer

Alle europeiske turstier er selvfølgelig bare delvis tilgjengelige, ingen trenger å gå hele ruten for å oppleve effekten av en pilegrimsreise.

 2.2.2.2 Nord -Amerika

 • Appalachian Trail (USA) Mount Katahdin (Maine) til Springer Mountain (Georgia), 3500 kilometer
 • Pacific Crest Rail fra Manning Park, Canada til Campo, California, 4286 kilometer
 • Continental Divide Trail (USA) fra Glacier National Park (Montana) til New Mexico, 5000 kilometer
 • Trans Canada Trail over Canada fra øst til vestkysten, 18078 kilometer

Det samme gjelder stiene på det nordamerikanske kontinentet: Også de trenger ikke dekkes fullt ut. For de som verdsetter et klima som ligner det i Sentral -Europa og en spesielt monumental naturopplevelse, anbefales IcefieldsParkway i Alberta, Canada. Han forbinder ifølge denne kilden Nasjonalparkene Banff og Jasper er 232 kilometer lange.

2.2.2.3 Asia

 • Everest Trek (Nepal) fra Lukla til Lukla (rundtur), 150 kilometer
 • Rute 1 Trail (Vietnam) fra Cá Mau til Lang Son (kinesisk grense), 2300 kilometer
 • Mongolsk sti fra Ulaanbaatar (Mongolia) til Ulan-Ude (Russland), 590 kilometer

På grunn av den enorme størrelsen på det asiatiske kontinentet, er det færre tradisjonelle, dvs. statsvedlikeholdte turstier her, som i Europa og Nord-Amerika, men heller ruter som har blitt naturalisert blant ryggsekkturister gjennom tiår og som ikke har noen offisiell status, for eksempel Everest Trek.

 2.3 Verken tro eller spiritualitet er nødvendig

Alle som har forstått bakgrunnen for den lange turen som en kilde til å bremse og indre fred på dette tidspunktet, forstår også at ingen religion er nødvendig for dette. I tidligere tider var tro ofte den eneste måten å unnslippe hverdagen. I dag kan alle nyte fordelene på ferien.

2.3.1 Pilegrimsreise som en grenseopplevelse

Det psykologiske nivået inkluderer også det faktum at for de fleste er en pilegrimsreise en ekstrem opplevelse: Hvem går 20 eller flere kilometer hjemme hver dag – og over lengre tid? Mange i kontorjobber er glade når de når en kilometer om dagen. På denne måten blir pilegrimsvandringens innsats en ekstraordinær grenselinjeopplevelse der kroppen på alle måter blir revet ut av hverdagen.

2.3.2 Pilegrimsreise som en felles opplevelse

En turgåer vil vanligvis ha selskap på dedikerte pilegrimsruter, og på en annen rute kan det lønne seg å gå med andre. Det spiller ingen rolle om menneskene allerede kjenner hverandre eller bare blir kjent med hverandre på stedet: Det er viktig at alle opplever påkjenningene ved en pilegrimsreise annerledes. Utvekslingen av disse erfaringene kan føre til ytterligere kunnskapsøkning – i tillegg styrker vissheten om at dere har mestret vanskelige ting sammen ikke bare lagånden, men gjør også ofte at slik lagarbeid kan motivere dere selv igjen de siste kilometerne på dagen.

10) Unsplash Pixabay

Jo lengre og vanskeligere den selvvalgte pilegrimsveien er, desto større blir effekten av denne grenseopplevelsen – etterpå har de fleste pilegrimer et helt annet syn på alle ting hver dag.

3) Ok, jeg skal prøve hva nå?

Hvis du nå er interessert, bør du ikke bare gå til sjefen din og søke permisjon: Som nevnt er en pilegrimsreise en ekstremt utmattende prosess som ofte krever flere uker eller måneder med omfattende forberedelser. Og også noen grunnleggende regler som bør overholdes på selve ruten – uavhengig av om det er Camino de Santiago eller en dagstur i Canada.

3.1 Før avreise

3.1.1 Rutebestemmelse

Som nevnt er selve ruten mindre viktig. Det viktige er imidlertid at det skal matche dine egne evner når det gjelder klima og terreng – i hvert fall de som trygt kan oppnås på trening i løpet av få måneder. Selvfølgelig kan en vintertur gjennom Rocky Mountains frigjøre sinn og sjel, men hvis du går til bakeriet hjemme, bør du starte med en lettere rute. Spesielt har de virkelige pilegrimsruter i Europa ikke bare en klimafordel, men også at de er tilpasset evnene til et stort utvalg av turgåere og også er godt skiltet. Når en rute er funnet, bør du også beregne hvor langt du må marsjere hver dag – du bør ikke sette deg for smale mål.

11) Hermann Pixabay

Når du forbereder en pilegrimsreise, gjelder følgende: Øk de daglige avstandene sakte til lengden på et senere dags etappe. Husk også at terrenget og klimaet grovt skal tilsvare den senere pilegrimsveien.

3.1.2 Fysisk forberedelse

Det er uunnværlig å forberede kroppen på fremtidig stress gjennom regelmessige og sakte økende strekk. Du kan starte med korte distanser på tre kilometer, som øker over uker til den beregnede daglige etappen av pilegrimsreisen. I tillegg bør du trene med riktig ryggsekk og forventet vekt. Mer om trening og utstyr les her.

3.2 Under pilegrimsreisen

3.2.1 Omsorg for sjel og kropp

En pilegrimsreise tjener først og fremst til å rense seg selv, men kroppen som objektet som bærer hovedbyrden, bør ikke neglisjeres: Det bør utvises forsiktighet for å sjekke føttene og skifte sokkene ved hvert stopp – som forhindrer blemmer i uunngåelig fotsvette. Du bør også ha rikelig med blisterplaster og et førstehjelpssett i sekken. Og om kvelden skal muskler og ledd gis nok tid til å slappe av: Dette er ikke den eneste grunnen til at de daglige stadiene bør holdes korte. Pilegrimsreise handler ikke om marsjprestasjoner, men om kunnskap.

12) Hans Pixabay

Høy kvalitet og komfortable tursko er en av få materielle ting som en pilegrim bør ta hensyn til – i tillegg til en tilstrekkelig og lett transportabel vannforsyning.

3.2.2 Mange trinn, mange slurker

Det spiller ingen rolle om turen foregår i kalde eller varme områder: Det er viktig å ha flere liter vann med seg og faktisk drikke det – to liter er tilstrekkelig for dette på preparerte pilegrimsveier som St. . I virkelig ensomme områder inkluderer dette også en tilførsel av vannrensetabletter eller små bærbare filtre slik at forsyningene kan fylles på ved hvert vassdrag. Forsiktig: For lite væske kan være livstruende! Her kan pilegrimer unntaksvis – i tillegg til komfortable tursko – falle tilbake på moderne teknologi i form av hydreringsblæren: Takket være moderne plast veier den litt mer enn selve innholdet, er i ryggsekken og tillater å drikke mens du går gjennom en slange.

4) Oppsummering og konklusjon: pilegrimer kan hjelpe alle med å omorganisere sitt indre kompass

13) Unsplash Pixabay

Essensen i pilegrimsreisen som en grenseopplevelse er at veien er målet. Denne gevinsten i kunnskap på et åndelig og fysisk nivå kan også brukes av enhver ikke-religiøs person til å justere sjelen sin og radikalt redusere stresset i hverdagen.

Leksjonen til denne artikkelen er at en fottur i langdistanse pilegrimsstil generelt passer for alle. Selv de som bor på landet og sjelden eller aldri må håndtere urbane stress, kan på et tidspunkt i vår hektiske verden komme til et punkt der “alt blir for mye”. En pilegrimsreise gjennom sine ytterpunkter klarer som ingen annen form for avslapning å hjelpe kropp, psyke og fremfor alt sjelen ikke bare til ny kunnskap, men fremfor alt til et annet synspunkt. Alle som må takle mye overtid, konstant stress og kanskje til og med avtaler på sofaen til en psykolog i dag, bør vurdere om han skal tilbringe sin neste ferie på stranden eller heller vil finne ekte avslapning på de endeløse vidder av en ensom tursti.

Bildekilder:

1) xtberlin © Pixabay.com (CC0 lisens)

2) PixelAnarchy © Pixabay.com (CC0 lisens)

3) WikimediaImages © Pixabay.com (CC0 lisens)

4) Websi © Pixabay.com (CC0 lisens)

5) IrninaUzv © Pixabay.com (CC0 lisens)

6) skeeze © Pixabay.com (CC0 lisens)

7) Unsplash © Pixabay.com (CC0 lisens)

8) rggroning © Pixabay.com (CC0 lisens)

9) Støperi © Pixabay.com (CC0 lisens)

10) Unsplash © Pixabay.com (CC0 lisens)

11) Hermann © Pixabay.com (CC0 lisens)

12) Hans © Pixabay.com (CC0 lisens)

13) Unsplash © Pixabay.com (CC0 lisens)