Χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές στην Κούβα για αξέχαστες διακοπές

Το νησί της Κούβας ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492 στο πρώτο του ταξίδι στον Νέο Κόσμο. Και πάνω από 5 αιώνες αργότερα, το τροπικό νησί της Καραϊβικής είναι ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός για πολλούς τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αυτό που προσελκύει τους ανθρώπους στη νησιωτική χώρα της Κούβας είναι πολύ περισσότερο από τις παραλίες και τα αυτοκίνητα αντίκες της δεκαετίας του 1950, αν και υπάρχουν πολλές από αυτές!

Στην Κούβα, μπορείτε να κάνετε βόλτες στους πολυσύχναστους δρόμους των μεγάλων πόλεων, να κάνετε πεζοπορία στα βουνά, να μάθετε για την ιστορία του καπνού ή απλώς να απολαύσετε την έκκληση για καθυστέρηση της χώρας από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Αποκτήστε μια εντύπωση για το πώς είναι να ζεις σε μια σοσιαλιστική χώρα.

Συμβουλές για ταξίδια στην Κούβα

Συμβουλές για ταξίδια στην Κούβα Προγραμματίστε ένα ταξίδι μεγάλων αποστάσεων στην Κούβα

Παρόλο που η Κούβα μπορεί μερικές φορές να είναι ένα μπερδεμένο και προκλητικό μέρος για πολλούς ταξιδιώτες, σας προσκαλούμε να γνωρίσετε από κοντά την κουβανική μαγεία και να το ζήσετε μόνοι σας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να επιλέξετε την Κούβα για τις επόμενες διακοπές σας σε μεγάλες αποστάσεις. Αλλά πριν επισκεφθείτε αυτήν τη μοναδική χώρα για πρώτη φορά, θυμηθείτε τις ακόλουθες χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές στην Κούβα.

Καλώς ήρθατε στην Κούβα!

Ορόσημα αρχιτεκτονικής της Κούβας για συμβουλές ταξιδιού

Καλύπτουμε τις πιο σημαντικές ταξιδιωτικές συμβουλές για την Κούβα

Συμβουλές ταξιδιού Κούβα εθνική σημαία Συμβουλές σχεδιασμού ταξιδιού Κούβας

Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι στην Κούβα

Η Κούβα είναι γενικά αρκετά προσιτή, ειδικά σε σύγκριση με άλλα νησιά της Καραϊβικής, αλλά είναι πιο ακριβή από άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό ή τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Το εθνικό νόμισμα της Κούβας είναι το πέσο της Κούβας (CUP) και 1 USD μετατρέπεται σε 24 CUP. Ως τουρίστας, ωστόσο, θα χρησιμοποιήσετε το δευτερεύον νόμισμα της Κούβας, το κουβανικό μετατρέψιμο πέσο (CUC), το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ και χρησιμοποιείται μόνο για τουρίστες. Άρα 1 CUC ισούται με 1 USD.

Πρέπει να μετατρέψετε δολάρια ΗΠΑ σε CUC, αλλά υπάρχει ειδική χρέωση 10% για αυτήν την υπηρεσία. Ως εκ τούτου, είναι συχνά φθηνότερο να ανταλλάσσετε ευρώ, δολάρια Καναδά, λίρες Βρετανίας ή πέσο Μεξικού με CUC.

Οι τουρίστες με προϋπολογισμό μπορούν να ζήσουν με περίπου 50 δολάρια την ημέρα

Συμβουλές ταξιδιού για την Κούβα Κουβανικό νόμισμα για τους τουρίστες

Εάν είστε Αμερικανός, δεν μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τις πιστωτικές σας κάρτες ή τις κάρτες ATM στην Κούβα. Είναι απαράδεκτοι εδώ λόγω των ισχυόντων οικονομικών κυρώσεων.

Έτσι, θα χρειαστεί να ανταλλάξετε μετρητά για να χρηματοδοτήσετε ολόκληρο το ταξίδι σας, εκτός εάν βρίσκεστε σε μια προπληρωμένη περιοδεία. Η άλλη επιλογή είναι να αγοράσετε μια προπληρωμένη χρεωστική κάρτα στο εξωτερικό από τράπεζες στον Καναδά ή το Μεξικό.

Υπάρχει ένα επίσημο γραφείο ανταλλαγής μπροστά από το αεροδρόμιο στην Αβάνα. Εκεί μπορείτε να ανταλλάξετε το υπόλοιπο CUC σας σε δολάρια ΗΠΑ ή άλλο νόμισμα όταν φύγετε από τη χώρα.

Χάρτης της Κούβας

Συμβουλές ταξιδιού για την Κούβα Χάρτης της Κούβας

Επιλογές διαμονής

Ενώ τα φανταχτερά ξενοδοχεία βρίσκονται στην Αβάνα και τα θέρετρα all-inclusive στο Varadero, οι καλύτερες επιλογές διαμονής στις άλλες κουβανικές πόλεις είναι γνωστές ως casas particulares.

Το Casas Particulares είναι σαν τα τοπικά πανδοχεία. Η κουβανική κυβέρνηση επιτρέπει στους κατοίκους να νοικιάσουν τα δωρεάν δωμάτια στα σπίτια τους. Έτσι αποκτάτε μια τοπική εμπειρία ως ταξιδιώτης.

Τα Casas particulares είναι αυθεντικά και φθηνά ταυτόχρονα

Συμβουλές ταξιδιού για την Κούβα Cuban Casas Particulares

Για να βρείτε ένα σπίτι, απλώς περπατήστε σε μια γειτονιά, σταματήστε και ζητήστε δωμάτιο. Τα περισσότερα casas particulares είναι εύκολο να βρεθούν καθώς επισημαίνονται με μια ειδική πινακίδα που μοιάζει λίγο με άγκυρα.

Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ένα δίκλινο δωμάτιο κοστίζει μεταξύ 25 – 40 CUC με πρωινό. Εάν το να ζείτε με τους ντόπιους δεν σας ενδιαφέρει, υπάρχουν άλλες επιλογές, αλλά είναι πολύ πιο ακριβές σε σύγκριση.

μεταφορά

Πτήση για Κούβα

Τα κύρια αεροδρόμια στην Κούβα βρίσκονται στην Αβάνα (HAV) και στο Σαντιάγο ντε Κούβα (SCU).

Στο αεροδρόμιο στο Αβάνα

Συμβουλές ταξιδιού της Κούβας για το αεροδρόμιο της Αβάνας

Λεωφορεία στην Κούβα

Το ταξίδι με λεωφορείο στην Κούβα μπορεί να είναι πολύ άνετο. Υπάρχει μια κύρια διαδρομή λεωφορείων που ονομάζεται Viazul. Τα κουβανικά λεωφορεία είναι φθηνά, αλλά γενικά θα πρέπει να αγοράσετε εισιτήρια εκ των προτέρων, είτε online είτε αυτοπροσώπως, τουλάχιστον μία ή δύο ημέρες νωρίτερα.

Κουβανικά ταξί

Τα ταξί είναι άμεσα διαθέσιμα στις μεγάλες πόλεις της Κούβας, όπως η Αβάνα, το Βαραντέρο και το Τρινιντάντ. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα χαρακτηρίζονται ως ταξί και αποτελούν μια ανέξοδη εναλλακτική λύση στα παλιά vintage ταξί που κοστίζουν λίγο περισσότερο. Ωστόσο, προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε μια τιμή πριν μπείτε στο ταξί.

Τα Almendrons είναι τοπικά κοινόχρηστα ταξί που μπορούν να βρεθούν σε ορισμένες πόλεις. Ταξιδεύουν σε σταθερές διαδρομές και είναι η φθηνότερη επιλογή (περίπου 0,50 CUC ανά ταξίδι). Αλλά δεν είναι εύκολο να πάρετε ταξί αν δεν μιλάτε ισπανικά.

Τα ποδήλατα ταξί είναι μια άλλη επιλογή. Επισήμως, οι ποδηλάτες δεν επιτρέπεται να παραλαμβάνουν τουρίστες, αλλά επιτρέπεται να το κάνουν ούτως ή άλλως.

Στους δρόμους της Αβάνας

Συμβουλές για ταξίδια στην Κούβα old timer ταξί

Η οδήγηση με παλιό ταξί είναι μια μοναδική εμπειρία

Συμβουλές ταξιδιού για την Κούβα Old Timer Taxis Havana

Νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο

Η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Κούβα είναι δυνατή, αλλά δεν είναι εύκολο. Τα διαδικτυακά συστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων εκεί συνήθως δεν λειτουργούν για αλλοδαπούς. Η καλύτερη επιλογή είναι να επικοινωνήσετε με την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων μέσω email ή τηλεφώνου μερικές εβδομάδες ή και περισσότερο πριν από την είσοδό σας. Μην περιμένετε απλώς να εμφανιστείτε στο αεροδρόμιο και να κλείσετε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Χρειάζεστε βίζα;?

Οι περισσότερες εθνικότητες απαιτούν θεώρηση για την είσοδο της Κούβας, τη λεγόμενη «Κούβα Τουριστική Κάρτα». εδώ θα βρείτε μια λίστα με όλες τις χώρες που απαιτούν βίζα.

Μπορείτε να αγοράσετε τη βίζα είτε μέσω τοπικής πρεσβείας της Κούβας είτε πριν από το check-in στο αεροδρόμιο της Κούβας.

Η αεροπορική σας εταιρεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη βίζα της Κούβας στην τιμή του εισιτηρίου, αλλά πρέπει να παραλάβετε την τουριστική κάρτα στο αεροδρόμιο της Κούβας πριν κάνετε check in.

Χρειάζεστε τουριστική βίζα 

Κούβα ταξιδιωτικές συμβουλές αεροπορικό εισιτήριο θεώρησης διαβατηρίου αεροπορικό εισιτήριο

Χρήσιμες συμβουλές για οικονομικά ταξίδια

  • Προσπαθήστε να τρώτε σε τοπικά παλαδάρες (μικρά εστιατόρια στα σπίτια των ντόπιων) όποτε μπορείτε.
  • Χρησιμοποιήστε το μπερδεμένο αλλά φθηνό τοπικό κοινόχρηστο ταξί ή μοιραστείτε ένα τουριστικό ταξί της δεκαετίας του 1950 με τους ταξιδιώτες σας.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό καθώς το εμφιαλωμένο νερό είναι δύσκολο να βρεθεί εκτός μεγάλων πόλεων.
  • Μείνετε με τους ντόπιους στις ειδικές περιπτώσεις για να μειώσετε το κόστος διαμονής.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα άνετο σακίδιο ταξιδιού.

Σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος στην Κούβα

Κούβα ταξιδιωτικές συμβουλές αρχιτεκτονική ορόσημα δρόμους Αβάνα

Πότε είναι ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφτείτε την Κούβα;?

Ανεξάρτητα από την εποχή, οι μέσες θερμοκρασίες στην Κούβα είναι πολύ ευχάριστες και κυμαίνονται μεταξύ 21ºC και 26ºC. Αλλά η καλύτερη στιγμή για να ταξιδέψετε στην Κούβα είναι πιθανώς από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, καθώς το κλίμα είναι μάλλον ήπιο και ο καιρός είναι ηλιόλουστος.

Η περίοδος των βροχών είναι μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις και τις θερμότερες θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Είναι επίσης δυνατοί τυφώνες.

Η κορυφαία τουριστική περίοδος στην Κούβα επεκτείνεται από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, λόγω του καλού καιρού και του μεγάλου αριθμού Καναδών που έχουν ξεφύγει από το χειμερινό χιόνι στη χώρα τους.

Αν θέλετε καλό καιρό και λιγότερους τουρίστες, ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Νοέμβριος είναι καλές επιλογές.

Απολαύστε τον ωραίο καιρό

Συμβουλές ταξιδιού για την Κούβα Παράκτια παραλία οδικής κυκλοφορίας Αβάνας

Τοπικοί μουσικοί του δρόμου

Συμβουλές ταξιδιού στην Κούβα Κουβανοί μουσικοί του δρόμου

Διαδίκτυο & Υπηρεσία κινητού τηλεφώνου

Το διαδίκτυο στην Κούβα δεν είναι διαθέσιμο παντού, αλλά είναι δυνατό να βρείτε σημεία WiFi στα περισσότερα από τα μεγάλα ξενοδοχεία, στα δημόσια πάρκα και ακόμη και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις.

Για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο πρέπει να αγοράσετε μια κάρτα ξυστό μέσω διαδικτύου από την ETECSA (εθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Κούβας). Κοστίζει μεταξύ 2-6 CUC για μία ώρα εξυπηρέτησης. Μπορείτε να αγοράσετε τέτοιες κάρτες μπροστά από το αεροδρόμιο της Αβάνας, σε μεγάλα ξενοδοχεία, στα περίπτερα ETECSA ή από τους Κουβανούς.

Για να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες όπως το Skype ή το Snapchat, πρέπει να εγκαταστήσετε ένα καλό VPN ταξιδιού πριν φτάσετε. Το διαδίκτυο δεν είναι πολύ γρήγορο, αλλά είναι αρκετά γρήγορο για να ανεβάσετε φωτογραφίες ταξιδιού στο Facebook και το Instagram.

Σίγουρα θα χρειαστείτε μια κάρτα ξυστό στο Διαδίκτυο από την ETECSA

Συμβουλές ταξιδιού για την Κούβα Επιλογές υπηρεσιών διαδικτύου

Προκλήσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις όταν ταξιδεύετε στην Κούβα. Η έλλειψη διαδικτύου μπορεί μερικές φορές να είναι απογοητευτική όταν χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, τους Χάρτες Google.

Μια καλή εναλλακτική λύση σε αυτό είναι η εφαρμογή Χάρτες Galileo, η οποία προσφέρει χάρτες εκτός σύνδεσης της Κούβας, ώστε να μπορείτε να βρείτε τον δρόμο σας με ένα smartphone ακόμη και χωρίς το Διαδίκτυο.

Μια άλλη απαίτηση είναι η γλώσσα. Εάν δεν μιλάτε ισπανικά, είστε συχνά σε απώλεια στην Κούβα, καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν μπορεί να μιλήσει αγγλικά. Χωρίς ισπανικά είναι δύσκολο να ρυθμιστούν τα πράγματα, αλλά δεν είναι αδύνατο.

Αν λάβετε υπόψη αυτές τις ταξιδιωτικές συμβουλές στην Κούβα, είναι σίγουρο ότι θα έχετε μια ευχάριστη διαμονή στην Κούβα. Απολαύστε το ταξίδι σας και διασκεδάστε όσο το δυνατόν περισσότερο!

Διασκεδάστε στην Κούβα!

Κούβα συμβουλές για ταξίδια αρχιτεκτονικά ορόσημα πολυσύχναστοι δρόμοι