Romantikk Caspar David Friedrich Ensomt tre

Perioden fra slutten av 1700 -tallet til slutten av 1800 -tallet, hvor mange viktige kunstverk innen maleri, musikk, litteratur og filosofi skapes, kalles den romantiske æra. Hovedmotivene for kunstnerne i denne perioden var lengsel, kjærlighet og ensomhet, så vel som det skumle, underbevisste, fantastiske og eventyrlystne som mennesker ikke kan motstå. Romantiske kunstverk formes av individualismens ånd og formidler ofte en melankolsk, til og med trist stemning. Men det er definitivt verdt å se, så i denne artikkelen har vi samlet interessante fakta om de viktigste maleriene, litteraturen og musikken fra romantikken. Vi håper at du vil forbli imponert over særegenheten i romantisk kunst!

Viktige kunstverk fra romantikken – maleri

Epokromantikk Caspar David Friedrich Wanderer over tåkehavet

Romantisk epoke Livets trekk Caspar David Friedrich Munken ved sjøen

romantiske bilder Caspar David Friedrich Abbey i eikeskogen

romantiske bilder Caspar David Friedrich kirkegård inngang

romantiske bilder kvinne foran morgensolen Caspar David Friedrich

Lengden, som er typisk for romantikken, å flykte fra virkeligheten og fordype seg i en fantastisk verden kommer best til uttrykk i maleriet. Hovedrepresentanten er maleren, tegner og grafiker Caspar David Friedrich (1774-1840). Verkene hans er representative for epoken fordi de kombinerer mange karakteristiske trekk ved romantikken. Friedrichs berømte bilder som “Vandreren over tåkehavet” avslører et verdensbilde preget av melankoli, villferd og samtidig hjemlengsel – i motsetning til følelser som mennesker ikke kan finne en vei ut av. Med Friedrich, som med de andre malerne fra denne perioden, gjenspeiler representasjonen av naturen menneskets indre verden. Landskapet fremstår ofte som utemmet og mystisk – akkurat som menneskesjelen. En annen viktig representant for maleriet fra romantikken er Philipp Otto Runge (1777-1810). Hans bilde “The Morning” refererer til det berømte motivet for den blå blomsten – et symbol på lengsel, vandring og kjærlighet, som ble brukt for første gang av poeten Novalis. Andre kjente malere fra romantikken er Johann Martin von Rohden (1778-1868), Carl Gustav Carus (1789-1869) og Ludwig Richter (1803-1884).

Romantikk Art Carl Gustav Carus Utsikt over Dresden ved solnedgang

Romantiske bilder Carl Gustav Carus eik ved sjøen

Romantikkbilder Ludwig Richter Ariccia

Romantisk maleri Ludwig Richter Civitella

Romantikk Kunstmaleri Morning in the Giant Mountains Caspar David Friedrich

Romantisk kunstkryss ved Schreckstein Ludwig Richter

Romantiske bilder Rohden fosser i nærheten av Tivoli

Romantikk Philipp Otto Runge Morgenen

Romantikken i litteraturen

Romantisk kunstlitteratur

Oversikt over litteraturepoker Romantikk Joseph von Eichendorff

Diktanalyse romantisk dikt Mondnacht Eichendorff

Romantikk

Romantikkens alder Brødrene Grimm

Litteraturdefinisjon romantisk epoke

Romantisk lyrisk poesi Friedrich Schlegel portrett

Den viktigste formidler av de nye ideene var utvilsomt litteratur. Poeten Novalis var faktisk den første som brukte begrepet “romantikk”. Litteraturen fra denne perioden var en slags flukt fra virkeligheten i den kapitalistiske, profittverdige verden. Karakteristisk for dette var de fantastiske historiene om eventyr, reiser og kjærlighet, der man ikke kan gjøre et eksakt skille mellom virkelighet og drømmer. Et eksempel på dette er verkene “Wilhelm Meisters Lehrjahre” av Goethe, “From the life of a good-for-nothing” av Eichendorff, samt “Life views of the cat Murr” av E.T.A. Hoffmann. Og når det gjelder poesi – det var en veldig spesiell og viktig uttrykksform for romantikerne. Gjennom poesien hans skulle kunstneren skape en ideell verden som gjenspeiler hans ideer, følelser og drømmer. Av denne grunn var det en spontan, til tider melankolsk poesi som imponerer med sin enkelhet og perfeksjon. Diktene er ofte viet til følelsen av hjemløshet og villferd, eller beskriver de magisk vakre naturbildene, for eksempel Eichendorffs “Mondnacht”. Andre viktige representanter for romantikken på litteraturområdet er August Wilhelm Schlegel (1767-1845), Friedrich Schlegel (1772-1829), Clemens Brentano (1778-1842), Achim og Bettina von Arnim, samt brødrene Grimm.

Romantiske kunstverk innen musikk

Romantisk musikk

Romantikk Kunstmusikk Robert Schumann

Musikk fra romantikken Richard Wagner

Romantikken har også sine viktige representanter innen musikk. Disse inkluderer de verdensberømte komponistene Franz Schubert (1797-1828), Robert Schumann (1810-1856), Richard Wagner (1813-1883), Giuseppe Verdi (1813-1901), Johannes Brahms (1833-1893), Hector Berlioz ( 1803 -1869), og sist men ikke minst Richard Strauss (1864-1939). Det kan sies at musikken fra denne perioden best formidler det enorme mangfoldet av følelser som romantikkens ideer fremkaller. I løpet av denne perioden ble orkesteret utvidet for å gi melodien finere nyanser og overvelde lytteren. Det er karakteristisk for romantisk musikk at den krysser grenser – for eksempel de faste harmonireglene, slik at resultatet blir unikt til slutt.