Vi tilbringer mesteparten av livet vårt i dag. På jobb, i bilen, foran fjernsynet, ved bordet … sitteposisjonen er allestedsnærværende og regnes faktisk som ganske naturlig. Imidlertid er mennesker ikke laget for å sitte og stå stille, men heller for bevegelse og utvikling. Derfor har en stillestående sittestilling en langsiktig negativ effekt på kropp og sinn og fører til forskjellige klager som ryggsmerter og hodepine, muskelspenninger, synsforstyrrelser og mangel på konsentrasjon.

mangel på ergonomi på arbeidsplassen forårsaker ryggsmerter

Det er ikke for ingenting at ergonomi på arbeidsplassen blir mer og mer viktig og regulert av spesifikke retningslinjer i arbeidsmiljøloven. Det anses å være en såkalt forebyggende helse og sikkerhet på arbeidsplassen, som skal sikre optimale, ufarlige arbeidsforhold for ansatte. Man snakker om perfekt ergodynamikk når man jobber, noe som betyr noe som å muliggjøre mer dynamikk på arbeidsplassen. Nedenfor finner du fem viktige tips som er grunnleggende for ergonomisk arbeid, spesielt når det gjelder en VDU -arbeidsstasjon. Les dem nøye og sjekk hva som er riktig eller galt på din egen arbeidsplass. Ikke la den perfekte ergonomien på arbeidsplassen være tilfeldig, fordi din bærekraftige velvære og optimale ytelse er avhengig av det.

1. Tips: Ergonomi starter med riktig kontorstol

Yrkesleger og fysioterapeuter snakker mer og mer om dynamisk sitting. Faktisk kan du bruke forskjellige verktøy og atferd for å forvandle stivt sitte til en mer dynamisk tilstand. Dette betyr at det er bevisst sikret at kroppen regelmessig endrer justeringen. En ergonomisk kontorstol er et av de viktigste hjelpemidlene og er en uunnværlig del av det grunnleggende kontorutstyret. Dette gir muligheten til å sitte oppreist, men også å være bøyd fremover eller bakover igjen og igjen. Det er viktig at kontorstolen har et høydejusterbart sete, rygg og armlener. Den såkalte korsryggputen, ryggstøtten, skal ligge nøyaktig på beltelinjen og ikke over den. Ryggen slapper enda bedre av, intervertebrale skiver lindres og muskelspenninger forhindres i stor grad. Som tommelfingerregel skal føttene være helt på gulvet med lår og lår som danner en 90 ° vinkel.

tips for den beste ergonomien på arbeidsplassen

Tips 2: et høydejusterbart skrivebord for mer fleksibilitet

Skrivebordet er ikke mindre viktig for optimal ergonomi på arbeidsplassen. Som lovpålagt, skal dette ha en arbeidsflate på minst 160 x 80 cm. Alt nedenfor regnes som en hylle og er ikke perfekt for arbeid. Skinnende, lysreflekterende lakker er ugunstige. Du bør stole på rette bordkanter og matte overflater. Et ergonomisk skrivebord bør definitivt også være høydejusterbart. Elektrisk høydejusterbare skrivebord, som dette, er ideelle på spesielle settere. Dette betyr at du alltid kan angi den nøyaktige høyden du trenger når du arbeider, og konvertere arbeidsstasjonen som sitter ved å trykke på en knapp. Dette skaper en ekstra oppvåkningseffekt og utfyller smart dynamisk sitting.

ergonomi på arbeidsplassen høydejusterbare skrivebord

3. Tips: Sett skjermen riktig

En god skjerm skal være minst 24" stor så vel som svingbar og justerbar i høyden. Denne kan plasseres etter behov, på en slik måte at den øvre kanten er i øyehøyde. Når du ser på skjermen, skal hodet senkes veldig litt. Avstanden mellom øynene og skjermen bør ikke være mindre enn 50-70 cm. For stor kontrast mellom skjerm og omgivelseslys bør unngås, i tillegg til mye reflekterende lys på monitorens overflate. Det er også viktig at tastaturet er i tråd med skjermen, slik at øynene og livmorhalsen ikke blir unødig belastet.

Still ergonomien riktig på arbeidsplassen

4. Tips: Vær oppmerksom på lys, støy og fuktighet

Lysforholdene spiller ikke bare en avgjørende rolle hjemme, men også for ergonomi på arbeidsplassen. Skrallende, forstyrrende lys kan ha stor innvirkning på velvære og dermed ytelse, spesielt når du arbeider foran en skjerm. Vi anbefaler derfor indirekte, jevnt lys. En lateral forekomst av lys er også optimal i dagslys. Dette betyr at vinduet alltid skal være til siden av arbeideren. Støynivået bør ikke overstige 55 db for ikke å forstyrre arbeidsprosessen. Og den perfekte fuktigheten i rommet bør være mellom 40 og 60%. En behagelig temperatur mellom 20 og 22 ° C har vist seg å være den beste for konsentrert og effektivt arbeid på kontoret. Du må ikke glemme oksygentilførselen og ventilere lokalene regelmessig i omtrent 5 minutter om gangen.

optimal ergonomi på arbeidsplassen takket være godt kontorutstyr

Tips 5: Få mer bevegelse inn i hverdagen på kontoret

Ergonomi på arbeidsplassen inkluderer utvilsomt personlig ansvar og oppmerksom oppførsel. Bli faktisk aktiv selv og ta regelmessige pauser, noe som har en positiv effekt på arbeidseffektiviteten og fysisk form. Eksperter sverger til den såkalte “40-15-5-regelen”. Det betyr: sitte dynamisk i 40 minutter mens du jobber, bruke 15 minutter på å stå og bevege deg i 5 minutter. Du trenger absolutt litt disiplin i begynnelsen for å bevisst bli vant til det. Men det vil definitivt lønne seg tusen ganger etterpå.

perfekt ergonomi på arbeidsplassen tips

Konklusjon:

Tilstrekkelig ergonomi på arbeidsplassen er avgjørende for hver enkelt ansattes fysiske og psykiske helse. Arbeidsgivere er ikke bare juridisk forpliktet til å gjøre det, men har også fordeler av det selv. Fordi friske og fornøyde ansatte er en av de viktigste forutsetningene for bærekraftig forretningssuksess. Vær derfor oppmerksom på ergonomiske kontorstoler, høydejusterbare skrivebord og skjermer av høy kvalitet. Sitt dynamisk, stå opp regelmessig mellom og ta noen skritt til kaffekjøkkenet eller kopimaskinen. Sørg for optimale lys- og støyforhold og ventiler annenhver time i ca. 5 minutter for å tilføre romluften rikelig med oksygen. Som så ofte er tilfelle i livet, er en god balanse avgjørende her på arbeidsområdet og bør aldri overses.

  høydejusterbare skrivebord for perfekt ergonomi på arbeidsplassen