1. introduksjon

I mange leiligheter og hus er kjøkkenet et sentralt kontaktpunkt, hvor folk kommuniserer så vel som å lage mat og arbeide. Familielivet er godt forankret i det, og i dag beviser spesielt åpne kjøkkenkonsepter igjen og igjen at de er uunnværlige for å utveksle ideer med hverandre, fremme tid sammen og samtidig også kan fremstå som moderne, trendy og med en følelse. god stemning. Det perfekte drømmekjøkkenet krever imidlertid først og fremst nøyaktig planlegging slik at alt passer sammen – enten det er romstørrelse, kjøkkenform, materialer eller valg av riktige elektriske apparater, en dyr spesialist trenger ikke nødvendigvis å bli ansatt for disse og andre oppgaver. Men hvilke trinn bør ikke ignoreres når du planlegger et kjøkken, hvilke elementer er spesielt viktige og hvordan ser det ideelle kjøkkenet egentlig ut?

Finne riktig kjøkken Fig. 1 Planlegging

 1. Først kommer planløsningen

Når det gjelder planlegging av kjøkkenet, starter det med planløsningen. Uansett om kjøkkenet skal bygges om helt eller bare fornyes og restaureres, er planlagte arealer og hensynet til tilgjengelig og ønsket plass viktig. Spesielt må følgende punkter tas i betraktning:

Finn riktig kjøkkenbilde 2 planløsning

 1. Antall kvadratmeter og form

Tommelfingerregelen for kjøkkenet er at det skal være minst 8 til 10 kvadratmeter slik at du kan jobbe komfortabelt. Men hvis du også vil integrere en romslig spisestue, bør du forvente minst 12 kvadratmeter. Hvis det er nok plass, er andre løsninger også tilgjengelige, for eksempel den populære kjøkkenøya, som minst 15-20 kvadratmeter bør planlegges for. Hvis det er et to-raders kjøkken, bør en rombredde på minst 2,40 meter også tas i betraktning, slik at alle dører kan åpnes og beboerne fortsatt kan bevege seg rundt i rommet uten problemer. Når det gjelder et U-formet kjøkken, bør det imidlertid være minst 2,70 meter. Bare her kan man se at en godt planlagt planløsning kan spare mye trøbbel i ettertid.

Finn riktig kjøkkenbilde 3 komfyr

 1. Tilkoblinger for elektriske enheter

Komfyren og ovnen samt kjøleskap og fryser er spesielt viktige. Hvis du investerer direkte i en oppvaskmaskin på dette tidspunktet, kan du også se frem til mindre kaos på kjøkkenet etterpå. I tillegg betraktes oppvaskmaskiner som svært økologiske, ifølge et innlegg i Bayern 1 De sparer både tid og langsiktige kostnader og er derfor definitivt verdt for forbrukeren.

Før du starter valg av enheter, bør stikkontaktene imidlertid planlegges. Minimumsutstyret som kreves på kjøkkenet er 6-8 stikkontakter; som standard bør det være 9-11. Hvis du planlegger et spesielt romslig kjøkken med et tilsvarende stort antall hvitevarer, kan du øke dette tallet til 12-14 stykker. Hvis det er en spisestue, er 2-4 ekstra stikkontakter vanligvis inkludert. Bortsett fra det er lys og riktig installasjon av enhetene avgjørende:

 • Komfyren, vasken og arbeidsflatene bør ideelt sett være utstyrt med flere lyskilder. Lysrør anbefales for godt arbeidslys, ettersom enkelte flekker kaster ugunstige skygger.
 • For å spare energi er det best å sette opp kjøleskapet og spisekammeret fra hverandre. Mange forbrukere lurer også på om den elektriske komfyren kan brukes som en kritisk enhet ved siden av annet utstyr. Dagens apparater er imidlertid godt isolert totalt sett, så det er nå enkelt å sette opp en oppvaskmaskin og en elektrisk komfyr ved siden av hverandre, for eksempel.
 1. Vurder strukturelle trekk

Nøyaktige romdimensjoner er nødvendige for at det nye kjøkkenet skal passe nøyaktig og den tilgjengelige plassen kan brukes så effektivt som mulig. Noen ganger skjer det imidlertid at et rom ikke er rektangulært eller lett kan måles. Dette inkluderer skorsteiner, fremspring, nisjer, karnappvinduer og lignende. Er kroker og kroker virkelig firkantede?

 1. Arrangementet av de enkelte kjøkkenelementene – kjøkkenkanten

Alle som jobber på kjøkkenet hver dag er glade for korte avstander og praktisk utstyr. Ved planlegging må de tre områdene vask, komfyr og kjøleskap tas i betraktning. Sammen representerer de den såkalte “kjøkken trekanten” og dermed de viktigste gang- og arbeidsrutene på kjøkkenet.

 

 1. Avstand mellom enheter og elementer

Rutene mellom de tre stasjonene er delt inn som følger:

 • 120 – 210 cm fra kjøleskapet til vasken
 • 120 – 210 cm (i små rom 90 cm) fra vasken til ovnen
 • 120 – 270 cm fra kjøleskapet til ovnen

Dette er retningslinjer, fordi kjøkkenets form, størrelse og utforming varierer og alltid får kjøkkenkanten til å se litt annerledes ut. Kjøkkentrekanten fungerer som en grunnleggende form og orienteringshjelp.

 1. Kjøkkenformer og deres individuelle fordeler og ulemper

Hvordan akkurat oppdelingen av kjøkkenet ser ut og hvordan kjøkkentrekanten utvikler seg i hvert enkelt tilfelle, avhenger i stor grad av den valgte kjøkkenformen. Fem vanlige former kan skilles, hver med forskjellige fordeler og ulemper.

 1. Enkel linje

Det vanlige kjøkkenet på en rad er ideelt for enslige husholdninger og er ideelt for små budsjetter og begrenset plass. Det er også vanlig i lange, smale rom. Med dette skjemaet anbefales det imidlertid å arbeide med høye og overskap for å skape mer lagringsplass. Det er også mulig å bruke en dypere arbeidsflate og dypere uttrekk for dette formålet.

Finne riktig kjøkkenbilde 4 enkeltlinje

 1. To linjer

To-raders kjøkken er ideelt for små rom på 8 kvadratmeter eller mer eller for åpne planløsninger. I sistnevnte tilfelle fungerer den andre raden deretter som en slags romdeler som en kokeøy. Den to-linjers kjøkkenutstyret tilbyr rikelig med arbeidsplass. Viktig: bevegelsesområdet mellom linjene er tilstrekkelig stort. Dette gjør det mulig for flere mennesker å jobbe på kjøkkenet uten problemer. For dette formålet bør det være minst 120 centimeter mellom de to kjøkkenenhetene.

 • L -form

Den L-formede kjøkkenenheten er en allsidig som egner seg til mange forskjellige rom. Takket være hjørnearrangementet er gangveiene veldig korte, men på den annen side kan dårlig planlegging også resultere i et ubrukt dødt hjørne i 90-graders vinkel på L-formen. For ikke å miste denne verdifulle lagringsplassen kan for eksempel hjørneskap eller roterende rondeller integreres.

Finn riktig kjøkken Fig. 6 L-form

 1. U -form

U-formen er ideell for et veldig funksjonelt kjøkken, fordi den skaper en stor lagrings- og arbeidsflate. Siden kjøkkenet ser veldig stort og massivt ut, trenger det ikke noen få høye skap – ellers skaper det raskt en undertrykkende følelse. Hvis høye skap er absolutt nødvendige, bør de passe best på den ene siden eller i hjørnene. Med U-formen er det ikke alltid mulig å integrere en ekstra spisestue, ettersom tre av fire vegger allerede er fulle.

Finn riktig kjøkken Fig. 7 U-form

 1. Åpent kjøkken med øy

Det åpne kjøkkenet med tilhørende kokeøy krever mye plass, minst 15 kvadratmeter skal være tilgjengelig for realiseringen. Åpne kjøkken drar nytte av minst 80 centimeter bevegelsesfrihet. Hvis dette ikke kan ordnes, er en halvøy et alternativ. I utgangspunktet tilbyr det åpne kjøkkenet mye plass til å arbeide og stuve seg unna, og ethvert område kan flyttes til kjøkkenøya om nødvendig. Siden kjøkkenøyene er veldig fleksible, er det flere alternativer for planlegging. For eksempel kombinasjonen med en annen kjøkkenform, andre skap eller en serie høyskap.

Finne riktig kjøkken Fig. 8 Åpent kjøkken

 1. Ergonomisk kjøkken – riktig planlegging for helse

En stor del av dagen tilbringes på kjøkkenet, og derfor er poenget med “ergonomi” også viktig når du planlegger. Den optimale høyden for ovnen, benkeplaten og vasken er spesielt viktig, slik at stillingsproblemer eller ryggsmerter ikke oppstår på et tidspunkt i hverdagen. Samtidig fungerer det raskere. Kjøkkenet er et så allsidig hyggelig sted å bo, jobbe og slappe av.

Finne riktig kjøkken Fig. 9 Arbeidshøyde

 1. Et spørsmål om stil – herregård, design eller rettere sagt klassisk?

Fronter med et klart lakkutseende er mulig for et rent og minimalistisk utseende, men den mer romantiske herregården er også populær i mange husholdninger. I utgangspunktet kan imidlertid nesten alt gjøres her, forutsatt at den nødvendige endringen er tilgjengelig. Det være seg den toskanske kjøkkenkroken med naturstein, designerkjøkkenet i rustfritt stål eller en nordisk orientert variant med mørkt tre og kule farger – det du har lov til er hva du liker. Det er bare viktig at stilen som ble valgt i begynnelsen kan endres senere, men at dette er forbundet med høye kostnader. Valget av kjøkkenstil bør derfor vurderes nøye slik at beboerne er fornøyd med møblene sine så lenge som mulig. Et bidrag fra for eksempel gir inspirasjon til et stort utvalg av kjøkkenstiler Deavita med over 100 trender og kjøkkendesign.

 1. Fargedesign på kjøkkenet

Så viktig som kjøkkenkomponentenes grunnkomposisjon og klok bruk av tilgjengelig plass, er valg av farger, former, mønstre og materialer like viktig. Før du starter dette viktige trinnet, bør plantegningen imidlertid være fullstendig planlagt og godkjent. Så kan det gå til finjusteringen og interiøret.

 

 1. Psykologi av farger

Det er et faktum at farger har en direkte innvirkning på folks oppfatning og også kan få et rom til å se helt annerledes ut med bare noen få midler. Det er nettopp derfor det blir lagt stor vekt på bruk av vegg og andre farger på kjøkkenet. Hvis du vil oppnå en stor effekt, bør du ikke bare velge og kombinere etter din egen smak, men også vurdere noen viktige regler for fargelære. Både på kjøkkenet og i andre rom foretrekkes visse farger, som for eksempel virker spesielt oppkvikkende, formidler ro eller til og med demper eller stimulerer appetitten. Disse psykologisk effekt av farger kan brukes under innredning for å skape en viss stemning. For eksempel er følgende varianter mulige:

Finn riktig kjøkkenbilde 10 farger

Implementeringen kan nås på en rekke måter. Det er ofte nok å male bakveggen på kjøkkenet i ønsket farge, men fargen på gulv og kjøkkenenhet bør også matche. Hvite kjøkken er ideelle for eksperimenter fordi de tillater nesten hvilken som helst fargekombinasjon. På den annen side blir det vanskeligere hvis selve kjøkkenenheten er farget – i dette tilfellet er det best å bruke en annen farge bare hvis den holder seg diskret i bakgrunnen, ikke kolliderer med den eksisterende fargen og det ikke er for mye uro i rommet bringer. Mønstre er også egnet for vellykkede kombinasjoner, så lenge blandingen ser harmonisk ut.

 1. Moderne fargetrender for kjøkkenet

Moderne kjøkken er ikke lenger bare beregnet på matlaging og arbeid, de representerer snarere en integrert del av stuen, spesielt når det gjelder åpent kjøkken. Ved hjelp av forskjellige materialer, farger og individuelle overflater blir kjøkkenet en forlengelse av stua og skaper den rette atmosfæren for sosiale sammenkomster med venner så vel som stunder sammen med familien. I denne forbindelse er det fremfor alt design- og kjøkkenmesser som stadig bringer nye trender til forbrukeren. Noen populære varianter er for eksempel følgende:

 1. Kobber, stein og betong – en vellykket blanding av farger og materialer

På mange kjøkken går designet i naturretningen, noe som merkes gjennom benkeplater i massiv stein eller fronter med steinutseende. Fremfor alt gjør kvaliteten, stabiliteten så vel som de robuste egenskapene og holdbarheten naturstein så populær. Ulempen med marmor, skifer, granitt og co.: Steinene er relativt dyre. Designet er annerledes når det brukes betong. Materialet anses faktisk å være kult, men det brukes nå mer og mer i interiørdesign og har en spesielt hjemmekoselig effekt når det kombineres med tre og dermed skaper en middelhavsstemning. Bruken av metall, spesielt kobber, er også spennende. Den rødlige, myke glansen smelter inn diskret, men fortsatt moderne, i uvanlige kjøkkenkonsepter og setter dyktig aksenter.

 1. Trendfargen bensin finner veien til kjøkken

Bensin har vært en trendfarge i en årrekke og kommer stadig til liv. Den ser edel og samtidig intens ut, kan brukes som et enkelt blikkfang eller kan kombineres med andre farger. Den klipper en god figur sammen med fargene grå, gul, hvit og grønn, men fargen kan også overbevise med messing- og kobberelementer. Alt i alt kan bensin brukes til å skape et rolig og stilig miljø som også bringer et friskt pust inn i dine fire egne vegger.

 • Implementere fargeblokkering på kjøkkenet

Et annet alternativ for å legge til farge på kjøkkenet er såkalt fargeblokkering. Dette er en trend der lyse farger brukes over et stort område og kombineres med hverandre. Generelt er det ikke riktig eller galt med fargeblokkering, så det kan være sterke kontraster. De som foretrekker det mer subtile, velger derimot fargekombinasjoner fra tilstøtende fargeområder som oransje og rødt, samt en tredje, balanserende farge som regulerer effekten noe. For sistnevnte er myke pastellfarger best egnet.

Finne riktig kjøkken Fig. 11 Materialer

 1. Materialvalg – materialvitenskap for gulv, fronter og co.

Mange materialer kommer sammen på kjøkkenet, hvorav noen har vist seg på lang sikt, mens andre har vist seg å være mindre nyttige. Enten kjøkkenfront, gulv, vegg eller innredning – følgende korte materielle informasjon gir informasjon om de viktigste representantene.

 

 1. Anbefalinger for kjøkkenfronter
 • plast – Plast er lett å ta vare på, fargerikt og robust. Dette gjør det til et rimelig alternativ til lakk, glass eller tre. På grunn av den lave prisen ser plast imidlertid vanligvis ikke spesielt høy kvalitet ut.
 • Glass – Glass gir kjøkkenet åpenhet og klarhet ved å la tallerkener skinne gjennom skapene, men fortsatt være beskyttet mot støv og dis. Små rom ser også lysere og mer romslige ut.
 • maling – Høyglanslakk ser veldig elegant og stilig ut takket være lysrefleksjoner. I forskjellige farger setter den også vakre aksenter og er også veldig slitesterk og lett å ta vare på.
 • tre – Hvis du liker det klassisk og rustikt, kan du stole på det naturlige produktet tre. Både dyrt massivt tre og noe billigere finér gir varme og en god stemning på kjøkkenet. I tillegg tilbyr tre mange designalternativer, ser vennlig og åpent ut, og er takket være forsegling vanligvis lett å ta vare på.
 • rustfritt stål – Rustfritt stål har lenge siden opphørt å bare finnes på profesjonelle kjøkken. I stedet brukes det i økende grad som et dekorativt element i veldig moderne kjøkken. Edelstrahl utstråler en kul eleganse, er hygienisk og generelt veldig lett å ta vare på – riper og striper kan imidlertid fange øyet raskere enn med andre materialer.
 1. Anbefalinger for kjøkkenvegg og kjøkkengulv
 • PVC – PVC er en klassiker som er billig, lett å legge, lett å ta vare på og nesten uforgjengelig. Valget av farger og mønstre er nå nesten ubegrenset og byr på mange moderne ideer. Spesielt naturelskere bør imidlertid unngå stoffet, da det er helsefarlig ved kontakt med slimhinnene.
 • Fliser – Fliser egner seg spesielt godt ved installasjon av gulvvarme. De er også overbevisende som rustikke, matte eller elegant blanke versjoner. Også her er det et stort utvalg, og de fleste modellene er veldig enkle å ta vare på. For noen år siden var fliser også veldig populære som kjøkkenvegger, men i dag blir de mer og mer av moten. I stedet brukes folier, herdet glass eller rustfritt stål.
 • Tre – Enten treparkett, gulvbord eller laminat, tre er fortsatt veldig populært på kjøkkenet og representerer en interessant kontrast til kule, moderne kjøkken, men det er ikke spesielt slitesterkt og krever derfor ytterligere overflatebehandling.
 • Terrakotta – Terrakottagulv er spesielt stilige og verdifulle, og de skaper også en varm atmosfære. Patinaen som utvikler seg etter omtrent et år har også mange beundrere. Treet er imidlertid ikke lett å vedlikeholde; sand har for eksempel effekten av sandpapir. Vann og et litt fet spesialtilsetning er egnet for pleie.
 • Marmor – Marmor er delikat og trenger derfor en god overflatetetning. Sprut av eddik og juice, som etterlater stygge flekker på den ubeskyttede steinen, er spesielt kritiske. I utgangspunktet bør alle sprut og dråper fjernes så raskt som mulig.
 1. Anbefalinger for benkeplate, vask og kran
 • Benkeplate – en benkeplate skal være så uforgjengelig som mulig, fordi folk jobber med den nesten hver dag. Flekker, vann og støt er dagens rekkefølge og kan legge mye stress på panelet. Når du velger et materiale, bør varmebestandighet, ripebestandighet, omsorgsbehov og hardhet spille en rolle. Blant annet brukes tre, Corian, Cristalite, glass eller keramikk til dette.
 • Kjøkkenvask – det mest populære materialet for vasker er rustfritt stål, men keramikk og glass brukes også oftere og oftere. Den er heller ikke egnet som oppbevaringsflate for gryter og panner av støpejern, så en passende base bør ikke mangle.
 • Montering –utvalget spenner fra krom til messing til børstet stål; hardgullbelegg, kobber og bronsefarger er også populære. Med passende forsiktighet er en hvilken som helst variant mulig, men spesielt fargede overflater er veldig utsatt. Særlig sure eller alkoholholdige og slipende rengjøringsmidler fører vanligvis til reaksjoner med metallet.

Bilde 1:www.fotolia.com© arsdigital (#93439727)

Bilde 2: www.fotolia.com© Africa Studio (#110652713)

Bilde 3: www.fotolia.com© Ingo Bartussek (#27457771)