Batik -teknikken forskjønner plaggene selv

Batik -teknikk er en prosess for å lage mønstre på stoff. Voks brukes for å hindre at maling trenger inn i stoffet. Dette skaper “tomme” områder i det fargede stoffet. Prosessen kan gjentas for å lage komplekse, flerfargede design.

Batik kan gjøres på bomull, silke og andre naturlige stoffer ved å bruke mange typer fargestoffer og voks. I dette innlegget viser vi deg hvordan du kan bruke batikk -teknikken til å lage unike klesplagg selv! I opplæringen vår valgte vi bomull, men bruk gjerne det du vil. Bare silke er litt vanskeligere å jobbe med på grunn av dens unike fukttransporterende egenskaper.

Batik -teknikk: maling og farging av naturlige stoffer med voks

Batik -teknikk som farger tekstiler

Faktisk trenger du ikke å være en mester i batikk for å få flotte resultater. For å lage flotte mønstre på naturlige stoffer trenger du følgende:

 • naturlig stoff
 • Smeltedigel
 • Voks (batikkvoks kan kjøpes fra hobbybutikken)
 • Avispapir
 • Tjantings / en tynn flat pensel / batik drypppenn / potetmasker / stanseklosser for påføring av malingen
 • fiberreaktive fargestoffer
 • Fargesalt
 • Bakepulver
 • Synthrapol eller profesjonelt vaskemiddel
 • bøtte
 • Måleskjeer og kopper
 • Stor skje eller rørepinne

Farging av tekstiler selv: hvordan fungerer det?

Batikk teknikk forklart trinn for trinn

lage vakre mønstre med voks

Påfør fargestoff for tekstiler

fjern voksen

Vår metode innebærer gjentatte ganger å påføre lag med voks og fargestoff på stoffet, noe som skaper en overlappende fargedesign.

 1. Forvask stoffet / plagget for å fjerne forurensning som kan påvirke fargingsprosessen. Vi anbefaler Synthrapol for dette.
 2. Farg stoffet / plagget på forhånd i forskjellige grunnfarger du liker.
 3. Start med å smelte din ferdigblandet batikvoks i den lille digelen eller for større prosjekter i vannbad, elektrisk vokspanne eller gammel elektrisk stekepanne på rundt 110-120 grader.
 4. Strekk stoffet på en ramme som holder det flatt og horisontalt, eller arbeid på en avis eller et papp hvis du ikke har en ramme. Dette er ofte lettere med større stoffstykker.
 5. Start med å påføre voksen din ved hjelp av verktøy du ønsker. Du kan bruke Tjanting -verktøy til å lage detaljer og fine linjer. Du kan også lage morsomme effekter eller parallelle linjer med en tjanting med to uttak.

Børster er veldig enkle å bruke for større design. I tillegg er de en fin måte å holde barna underholdt i moroa. Lag iøynefallende design som sirkler, striper og flotte polkadoter.

Husk: Uansett metode, når du påfører voks, må du regulere temperaturen slik at den trenger inn i stoffet. Tynne lag med veldig varm voks får ofte litt maling til å misfarge stoffet under voksen, noe som ville være uønsket.

Batikk -teknikken forklares trinn for trinn: fargestoffet

Lag batikkteknikk interessante mønstre

6. Farg stoffet igjen, først med den lyseste fargen som blandes godt med følgende farger, for eksempel gul. Da kan neste nyanse være turkis, som faktisk blander seg med det gule for bare å farge stoffet grønt i de uvoksede områdene. Husk at du ikke lar vokset stoff farge i mer enn 30 minutter lenger. Etter å ha tilsatt brus i fargebadet, vil det tære på voksen og avsløre områder med uønsket farge.

Vask stoffet og fjern voksen

Batik -teknikk dekorerer tekstiler på en unik måte

7.. Skyll stoffet forsiktig i Synthrapol og la det tørke. Bruk lunkent vann for ikke å smelte voksen!

8.. Gjenta trinn 2-6 ovenfor for hver farge du vil bruke, vokse områdene for å beholde den nyeste fargen etter hvert fargebad, og vokse alle områdene igjen om nødvendig. Farg de mørkeste områdene sist.

9. Fjern voksen ved å bruke en av disse metodene:

Kok opp nok vann i en kjele og tilsett stoffet. Hold ham under vann. Etter noen minutter smelter voksen fra stoffet og flyter til toppen. Når voksen ser ut til å være helt fjernet fra stoffet, fjerner du varmen og lar vannet avkjøles. Sørg for at stoffet ligger på bunnen av potten for å unngå flytende voksrester. Du kan holde den nede med steiner eller noe tungt. Til slutt fjerner du den herdede voksen fra overflaten og tar ut stoffet.

Stryk ut voksen. Legg stoffet mellom lagene med absorberende papir og jern for å smelte voksen ut. Denne prosessen etterlater ofte en voksrester som ser ut som en fettflekk og ikke kommer ut, så det er ikke vår favoritt.

Vask en siste gang og la det tørke ut

Batik teknikk ballong fantastisk utseende

10. Vask stoffet en siste gang i vaskemaskinen med Synthrapol for å fjerne rester av maling. Allerede ferdig!

Batik teknikk nyttige materialer

Finn en passende beholder for voksen

Klær dekorer materialer avispapir

Batik teknikk spesiell børste

Farger for tekstiler

Batik teknikk skala mønster

Batik -teknikken forskjønner plaggene selv

male på klær med voks

Batik pynter plagg

Batikkteknikk med hårbånd

Farger for tekstiler og klær

Batik teknikk lotusblomstermønster

Bruk av batikk teknikk tråder

Fest og farg stoffet ved hjelp av batikk -teknikken

Batik -teknikk lager stripete mønstre

Flott dekorasjon av T-skjorter

Dekorer tekstiler Batik teknikk instruksjoner

Dekorer t-skjorter og topper flott

Dekorer batikkteknikk kasteputer

Batik -teknikk maler vakre motiver med voks

Bindingsteknikker batik

Dekorer tekstiler med voks

Batik lager intrikate mønstre