Peoner kutter DIY

Hva er rett og slett avgjørende for en vakker hage? Blomstene, selvfølgelig! Peoner er blant de vakreste og lettstelte blomstene. De blomstrer fantastisk på våren og forsommeren, og de store, aromatiske blomstene fyller hjertet til hver gartner med glede. I dette innlegget vil vi vise deg hvordan peonene kan beskjæres slik at de vokser enda vakrere neste år. Nedenfor finner du også andre pleietips for planten som sikkert vil være til hjelp for deg. Vi håper du liker å lese!

Klipping og omsorg for peoner – generelle tips

Peoner delikate rosa blomster nydelig utseende

Skjær og vannet peoner

Peoner kutte tips og triks

Omsorg for pioner hvordan har de det

Peoner strålende blomsterhage

Peoner vakre blomster hvit rød

Bukett peoner

Peony blomst nydelig utseende

Peonrødt øm

Den vakre hagen, full av blomster, er en drøm for mange. Men den trenger også konstant pleie – gjødsling, vanning, skjæring, bekjempelse av ugress og skadedyr. Som nevnt ovenfor er peoner relativt lite krevende, men mange hobbygartnere føler seg utrygge når det gjelder beskjæring. I dette innlegget vil vi vise deg hvordan du beskjærer peonene dine ordentlig, som lovet ovenfor, slik at de blomstrer enda mer praktfullt.

Peonen, også kjent som peon, blomstrer i rødt, rosa, hvitt og gult. Planten elsker solen, men vokser raskere i delvis skygge. Den foretrekker våt jord som er rik på humus – hvis hagen din er sandig, kan du legge til litt kompost. For blomstene, velg et sted beskyttet mot vinden og grave et hull der – omtrent 60 cm i diameter. Røttene trenger ikke å være dypere enn 5 cm. Den ideelle tiden å plante er faktisk slutten av september eller begynnelsen av oktober – før den første frosten har falt. Det er også mulig de første månedene av våren – men du bør vite at peonene vokser relativt saktere. Du må gjødsle blomstene en gang i året – gjerne om våren. Og du kan finne ut nedenfor hvilke gylne regler du må følge når du skjærer!

Skjære peoner: flerårige peoner

Flerårige peonskjæretips

Flerårige pioner hvite blomster

Klipping og riktig omsorg for peoner

Peoner vinterbeskjæring

Peoner kutter vinteren

Skjær peoner

Omsorgstips for pioner

Tips for planting av pioner

 Hvordan du skjærer peonene avhenger av om det er flerårige peoner eller de såkalte “urteaktige varianter”. De første er faktisk ikke sanne stauder, men heller prydbusker med treaktige skudd. Plantene dør over bakken om vinteren og om våren spirer de igjen fra de såkalte “overvintrende knoppene”. Av denne grunn blir de flerårige peonene kuttet av på bakkenivå på senvinteren, slik at plantene er klare for ny vekst. Du kan gjøre kuttet om høsten hvis du vil at hagen skal se ryddig ut. Hvis peonene dine er hybrid, må du gjøre det samme med dem som med urteaktige peoner. Det betyr – kutt ned nær bakken og bare la de treaktige stilkrøttene stå igjen.

Ta godt vare på urteaktige peoner

Peony blomster korallfarge

Peony hvite blomster blomsterpotte

gule pioner nydelig utseende

Peoner urteaktige voksende varianter

Peoner kutter gamle blomster

Peonies skjæreinstruksjoner

I motsetning til de flerårige peonene og Hybride varianter de urteaktige plantene er faktisk ikke kuttet. Du kan ganske enkelt la buskene vokse og se dem vokse vakrere, større og mer praktfulle over tid. Men du kan bruke saks hvis planten bare har bare røtter. Slik at disse forgrener seg, kutt tilbake i det eldre treverket. Sørg imidlertid for at beskjæringen ikke er for sterk – minst 30 cm fra planten må forbli over bakken. Hvis anlegget går i stykker – på grunn av sterk vind, snøfall osv., Må du ganske enkelt kutte under pausen. Når peonene blekner, kan du også kutte av de gamle blomstene – dette gjelder også de flerårige peonene.

Peoner – andre nyttige tips for omsorg og overvintring

Peoner har vakre blomster

Peoner kutter sommeren

Peoner kutter DIY

Peoner kuttes avhengig av sorten

Peoner kutter sommeren

Peoner har nyttige tips

Om vinteren er det ikke nødvendig å dekke peonene med mulch. Planten kan overleve de lave temperaturene uten problemer og blomstre enda mer fantastisk om våren. Og når det gjelder beskyttelse mot sykdommer og skadedyr, trenger du egentlig ikke å ta noen spesielle tiltak. Som allerede sagt er planten veldig krevende og robust – den tåler sykdommer veldig godt. Maur samles ofte rundt peonene, men de kan ikke skade planten.

Forhåpentligvis har våre pleie- og skjærtips vært til hjelp. Peonene kan kombineres spesielt godt i hagen med fioler, roser, iriser, glem-meg-ikke og columbines.