Oliventreet – det er ingen tilfeldighet at det er et av de første trærne som dyrkes av mennesker. Ifølge arkeologiske bevis ble oliven først oppdaget i det tredje årtusen f.Kr. Dyrket på øya Kreta. Fruktene og oljen som er hentet fra dem er blant de mest nyttige og populære matene noensinne! Oliventreet er en favoritt blant mange landskapsarkitekter i disse dager. Samtidig er det dessverre en av de mest krevende plantene når det gjelder forholdene den dyrkes under. Omsorg for oliventre er egentlig ikke for alle, men det er ikke umulig engang for amatører.

Selv om forholdene i Vest -Europa ikke er ideelle, er det fortsatt en god sjanse for at du kan dyrke et fantastisk oliventre i hagen din. Hvorfor ikke i stua eller på balkongen? Oliven kan til og med dyrkes som bonsai. Les videre for å lære mer om riktig pleie av oliventre.

Oliventrær er de perfekte små beholderplanter for sørlige terrasser

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips til hobbygartnere balkongplanter små potter

Selv denne lille bonsai bærer allerede oliven

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere bonsai lite tre med oliven

Berik steinhagen din med et varmeelskende tre

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere oliven i hagen blomsterhage

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips til hobbygartnere oliven til balkongterrassen

Pleie av oliventre i potter eller som bonsai

Med sine unike sølvfargede blader oppfyller oliventreet et fantastisk dekorativt formål. I kombinasjon med en passende beholder gir det hvert område et stykke eksotisme fra Middelhavet og tiltrekker alles oppmerksomhet. Typiske farger her er selvfølgelig hvitt, blått og beige. Velg bare naturlige materialer som leire, terrakotta eller tre, og hold deg unna plast. Omsorgen for bonsai -oliventrær er ikke så forskjellig fra andre bonsai -typer. Olea oleaster er den mest passende sorten og er lett å trene.

De langstrakte, sølvgrønne bladene på oliventreet passer perfekt til shabby chic, vintage eller middelhavsmøbler

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere stue bøtte i middelhavsstil

Velg en beholder som gjenspeiler rommets stil

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere stor tre stue moderne hvit potte

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere stue soverom kurv kurv

Det er bedre å lage jordblandingen selv av vanlig pottejord, granulert leire, sand og torv. Jorden skal være lett, godt drenert og kornet eller krittaktig. PH bør være på og over 7.

Finn deretter et passende sted for oliventreet ditt. Vær oppmerksom på at plantene vanligvis dyrkes i varme områder med mye direkte sollys. Det er derfor en god idé å plassere blomsterpotten ved siden av et vindu i sør, der den får rikelig med sol og varme hele året.

Når du vanner oliventreet, må du huske tommelfingerregelen om at tørke er bedre enn for mye vanning. Fuktig jord kan føre til rotrot veldig raskt. Det er bedre hvis det øverste jordlaget alltid er helt tørt mellom vanning. Gi oliventreet ditt gjødsel med lite nitrogen gjennom vekstsesongen fra vår til midten av høsten.

Trimming og forming utføres årlig om våren og stimulerer til intens ny vekst og en attraktiv form. Repotting gjøres også samtidig. Unge oliventrær bør transplanteres i en ny, større gryte hvert 2-3 år til de når den størrelsen du ønsker.

Med riktig opplæring kan du også ha en slik bonsai

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere bonsai oliventre tykk stamme

Oliventreet er et symbol på fred og vennskap og er en flott gave til enhver anledning

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere små oliven i potter hjemmekontor

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere

Ingen romoppstilling er komplett uten en potteplante eller to

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere rustikke potter stue minimalistisk

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere korridor stue plante terrakotta

Kald jord og oliventre er ikke en god kombinasjon – naturlige materialer holder røttene varme

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips til hobbygartnere stue pottsekk hvit

Pleie av oliventre i hagen

Hvis du planlegger å plante et oliventre i hagen din i håp om å høste frukt av det en dag, er det tilrådelig å først dyrke planten i en gryte til en høyde på minst en meter. Planting gjøres best om våren eller høsten på det mest solrike sørlige stedet i hagen. Noen typer oliven er mer motstandsdyktige mot kulde og tåler temperaturer helt ned til -16 grader. Dette gjelder imidlertid bare store trær med et godt utviklet rotsystem. Hvis du vil at oliventreet ditt skal overleve, kan temperaturen ikke gå under 5 grader.

Denne gamle fatet har blitt kreativt opparbeidet i en gryte

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere Hellas som logger et kruketre

Unge unger tåler ikke lave temperaturer og kald vind

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere

Før planting befruktes det valgte området med kompost, superfosfat og kalium. Umiddelbart etter plantingen blir oliventreet rikelig vannet. Du kan også feste og knytte en innsats for mer stabilitet. I vekstsesongen bør planten befruktes og vannes.

Etter det tredje året begynner oliventrær å bære de første blomstene og fruktene. Oliven modnes fra november til mars. Husk at friske oliven ikke er egnet for konsum og må gjære i saltlake først. Gjennomsnittlig levetid for et oliventre er 500 år. Noen når en imponerende alder på 4000 år. Så hvis treet ditt vokser godt, kan det forbli som et minnesmerke i mange generasjoner.

Dette gamle treet er allerede 1500 år gammelt og kan sees i Kroatia

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere gammelt tre 1500 år

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere potten oliven svart naturlig hagearbeid

Mange glemmer ofte at oliventrær også blomstrer

 Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere, de olivenhvite aromatiske blomstene

I Italia, Spania og Hellas er oliventreet en del av kultur og ernæring. I disse områdene kan den derfor sees i nesten alle hager, balkonger eller stuer. Imidlertid er det ikke umulig å dyrke oliventrær her også. Du trenger bare å gi den gamle avlingsplanten de riktige forholdene. Følg våre tips til pleie av oliventre, og du vil snart kunne beundre ditt eget stykke av Middelhavet.

Imponerende idé selv for små gårdsplasser

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere hage mini hage innendørs hage tre småstein steiner

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips til hobbygartnere lite tre til hagekrukken

Oliventrær er helt dyrevennlige og kan lett nappes på

Pleie av oliventre i potten eller i hagen - nyttig informasjon og tips for hobbygartnere katt og oliventre i potten