Nasturtium tilhører slekten til nasturtium -familien, som inkluderer rundt 80 blomstrende arter. De kommer fra Peru og Mellom -Amerika. Prydplanten kan vokse veldig raskt i potten eller i hagen. Planter disse nær en vegg eller hagegjerdet. Da kan hun klatre til over tre meters høyde. Hvis det ikke er en, vil nasturtium krype over hagen din og dekke hele senger. Disse urteaktige plantene er følsomme for kulde og dyrkes derfor årlig ved hjelp av frø eller stiklinger.

Nasturtiet kan vokse i høyden veldig raskt og dekke hele vegger

Nasturtium vegg

Løvverket til nasturtiet er plateformet med lotuseffekt. Dette betyr at vann danner små dråper på det og dreneres til bakken. De store blomstene er veldig fargerike og kan være gule, oransje, røde, lilla eller til og med nesten svarte. Det store nasturtium (Tropaeolum majus) kan produsere blomster i forskjellige farger samtidig.

De består av fem kronblad og danner en pistil med nektar. Blomstringstiden varer vanligvis fra juli til oktober. Nasturtium danner frøkapsler om sommeren, hvorfra den nye planten utvikler seg om våren.

Bladene på nasturtium har en lotuseffekt

Nasturtium lotus effekt

En enkelt plante kan produsere blomster i forskjellige farger

Mange nasturtier blomstrer

Blomstene består av fem kronblad og danner nektar

Nasturtium nærbilde blomst

“Black Velvet” -sorten har fløyelsaktig mørkerøde blomster som umiddelbart merkes

Nasturtium svart fløyel

Hele planten brukes også som mat og medisinsk urt. Det smaker varmt, inneholder sunne sennepsoljer, vitaminer og er et naturlig antibiotikum. De malte frøene er en smakfull erstatning for pepper. I hagen tjener den også til å kjøre bort skadedyr. Her vil vi imidlertid først fokusere på selve omsorgen for nasturtiene. Det er ikke krevende, men du bør fortsatt følge tipsene våre hvis du vil ha en sunn plante med et spesielt stort antall blomster.

Nasturtium kan gjøre en raskt vertikal hage å fullføre

Nasturtium hengende hage

Snart vil også stien bli dekket

Dekk bakken med nasturtiums

plassering

Nasturtium har ingen spesielle krav når det gjelder beliggenheten. Den vokser både i skyggen og i solen. Ideelt sett er det imidlertid direkte i solen, fordi det liker mye lys og varme. På denne måten vil den vokse veldig raskt og produsere mange vakre blomster før.

En sørlig orientering med mye sol er ideell for nasturtiene

Nasturtium Fenser Pot

Nasturtium klatrer

gulv

Jorden skal være løs og fuktig, dvs. inneholde leire, kalk og litt sand. Hvis du blander inn litt pottejord, trenger ikke nasturtiene lenger gjødsel. Med for mange næringsstoffer vil nasturtiet bare produsere blader og færre blomster. Den kan også trives og overvintre i potter. Bare plant i vanlig pottejord og legg karsen på terrassen eller ved vinduet.

Med lite lys og mange næringsstoffer danner karsen hovedsakelig blader

Nasturtium klatrevegg

Denne planten kan også vokse pent i en gryte

Nasturtiums henger fra potter

Denne sorten kalles “Variegated Queen” og har spraglede blader

Nasturtiums i en gryte

å vanne

Hvis nasturtium er i full sol, vil det trenge mye vann. På spesielt varme dager bør du til og med vanne dem to ganger om dagen – morgen og kveld. Du kan bruke vanlig vann fra springen til dette. Sjekk alltid før vanning at jorda faktisk er tørr. Karsen tåler ikke tørking, men også vanning.

Fargerike blomster vokser opp denne veggen

Nasturtium gulv og vegg

Nasturtium blomster

såing

Siden nasturtium i hagen bare er årlig og dør om vinteren, må den plantes om fra frøene hvert år. Frøbelgene er klare til høsting på sensommeren. Du kan deretter samle og tørke dem eller bare overlate dem til naturen. Planten overlever ikke kulden, men frøene kan. Du vil falle av de tørre kapslene og plante deg selv.

Om sommeren danner nasturtiet frøkapsler

Friske nasturtiumfrø

Disse vil deretter tørke ut og krympe om noen uker

Nasturtium frøkapsler

I mai og april eller senere kan du legge de tørkede frøene i bakken med en gang. I potten kan du først dyrke bakterier hjemme og først deretter plante dem. Du kan redde stiklinger fra kulden om høsten og la dem overvintre i potter, og deretter plante dem ute i hagen sent på våren.

Tørre frø kan plante seg selv

Nasturtium tørre frø

Du kan også hjelpe og dyrke bakterier selv

Så nasturtium

Redd stiklinger og plant dem i potter

Nasturtium svart bakgrunn

Den vakre planten kan overvintre i drivhuset eller hjemme

Nasturtium i knoppgryte

Nasturtium er en vakker blomstrende prydplante for hagen din eller potten. Ikke gjør deg uten denne lettstelte blomsten, og bruk den til dekorasjon og på kjøkkenet. Du kan lese den andre delen av artikkelen vår her. Vi presenterer deg deilige oppskrifter med den medisinske urten.

Bladene selv kan være fargerike i noen varianter

Fargerike nasturtier

Nasturtium gulv

Nasturtiums blomstrer mange fargerike

Nasturtiums klatrer på taket