Hardføre urter på balkongen eller i hagen kan lette stemningen hjemme. Samtidig er de en veldig praktisk idé.De kan brukes som krydder i forskjellige retter. De spredte også en fin duft på balkongen og hjemme. Friske urter er også veldig bra for immunsystemet vårt og dermed for helsen vår. Det er en rekke av dem som er hardføre og kan vokse selv i kjøligere vær. Vi har valgt de 11 mest populære for deg, og du finner litt tilleggsinformasjon om deres eiendommer i den følgende artikkelen.

Timianbladene kan høstes hele vinteren 

flott ide for den vinterlige timianen

11 populære hardføre urter

timian

I tillegg til den vakre grønne fargen, viser timianen også flotte blomster. Vi ser disse imidlertid mest om sommeren og høsten. Bladene kan imidlertid høstes hele vinteren. De har et bredt spekter av bruksområder og kan berike varme retter og salater samt drikke med sin delikate sitrusduft.

Med timian motvirker du effektivt symptomene på forkjølelse. For dette formålet bør det helst drikkes som juice eller te. Å bruke det som krydder ville forbedre fordøyelsen og øke stoffskiftet.

Spis gressløk for en sunn mage og et mer avslappet nervesystem 

Omsorg for gressløk - tips og triks

Gressløk for flere vitaminer

Hardfør urter kan være en fantastisk kilde til viktige vitaminer. Regelmessig forbruk av gressløk er et ideelt eksempel på dette. Regelmessig inntak gir deg det viktige vitamin C og det verdifulle provitamin A. Det inneholder mye folsyre og det er mange essensielle oljer. Gressløk anbefales også for personer med sensitiv mage på grunn av det høye fosforinnholdet. Det er rikelig med kalium der inne også. Disse to ingrediensene hjelper også med et anspent nervesystem. Gressløk er perfekt for folk som liker en litt krydret smak. Bladene kan høstes om vinteren. Blomster finnes vanligvis bare på midtsommeren.

Salvie er en annen medisinsk urt på vår liste over hardføre urter

salvieurter til vinteren

salvie

Nesten alle typer salvie, bortsett fra de tropiske varianter, er hardføre. Du kan også ta vare på de frostsikre på balkongen og lage hostete av dem på kalde dager. Du kan også bruke salvie som krydder i forskjellige retter. Salvie gir dem en litt bitter smak. Kjøtt, pizza og pasta kan foredles på denne måten. Salvien fungerer som en naturlig kilde til vitamin B3, i tillegg til viktige mineraler som kalium, magnesium og kalsium. Det er også rikelig med jern inni, i tillegg til vitamin C. Kombinasjonen av disse verdifulle ingrediensene sikrer at håret og tennene holder seg friskere. De bruker den til å lykkes med å bekjempe bakterier og virus om vinteren. Magen din vil også holde seg frisk.

På grunn av sin gode duft er rosmarin en av de mest populære balkong- og hageplantene

rosmarin - god luktende planteidee

rosmarin

Rosmarin vokser mer intensivt i de varme årstidene, men noe av det kan også høstes om vinteren. Den intense duften skaper naturlig aromaterapi på balkongen og gjør mange av rettene mer aromatiske. Du kan bruke rosmarin for å skape en solid smak, spesielt i julen og andre familiefester. Rettene dine gir deg følelsen av å være hjemme! Rosmarin er også en medisinsk plante: den hjelper deg med å holde stresshormoner under kontroll og kan redusere ubehag i magen.

Raketsalaten ville være perfekt til vinteren

deilig idé til raketsalaten

ruccola

Vi kjenner praktisk talt alle den bitre og samtidig makeløst ferske smaken av rakett. Den kan kombineres fantastisk med solide retter, pizza og pasta. Som mange hardføre urter, inneholder rakett også mange mineraler og vitaminer. Den har også et veldig høyt nitratinnhold og en rekke sunne planteforbindelser. De mest verdifulle ingrediensene i rakett inkluderer kalium, kalsium, betakaroten og folsyre. Akkurat som alle slags grønne bladgrønnsaker, inneholder rakett også mye vitamin C..

Lag mynte fra balkongen

deilig mynte til te

Mynten

Mynten er perfekt til retter med en smak som enten er veldig søt eller krydret. Den kan også brukes til å lage forskjellige drikkevarer. Du kan selvfølgelig lage en deilig te av det. Mynten frisker ikke bare opp pusten, men har også verdifulle helbredende egenskaper. Du kan bruke mynte for å motvirke hodepine, og det vil også hjelpe mot irritert hud.

 Aromaterapi for vinteren – lavendel

lavendel - velduftende urtideer

lavendel

God helse begynner med velvære. De vakre aromaene er veldig viktige for dette. Mange hardføre urter, inkludert lavendel, kan gi deg dem. Derfor er de en veldig god idé for balkongen. Blant annet kan du tilsette lavendel til forskjellige retter. Lag deg litt te og sov godt uten nervekramper eller hodepine.

Fennikel er også en av de hardføre urter som er ekstremt gode for helsen vår 

ideer til balkongfennikel

fennikel

Retter med middelhavskarakter gir tydelig variasjon i det daglige vinterlivet. De tar med seg en smak som virker sørlig, som umiddelbart vekker assosiasjoner til sommer og sol. Du kan krydre fisk med fennikel og lage deilige salater, noe som gir dem en litt søt og anisaktig smak. Spis mer fennikel hvis du mangler vitamin E, C og B. Det gir deg også kalium, folsyre, magnesium og jern.

Slik ser oregano ut, som også kan være et flott balkonganlegg 

god og flott plante oregano

oregano

En annen god idé for de som ønsker å plante hardføre urter på balkongen, er oreganoen. Det er et naturlig antibiotikum og det kan effektivt hjelpe deg med mild forkjølelse. De lindrer også vellykket betennelse og hodepine. Bruk den til å pynte pizzaer, pastaer og andre deilige retter du kjenner fra ferien i andre europeiske land!

Oppdag de gode egenskapene til hagekarse!

hagekarse - flotte og smakfulle urtideer

Hagen karse

Hagekressen er ideell for fans av tradisjonell mat. Smaken er ganske nøytral, men samtidig frisk og representerer et mildere alternativ til pepper.Dette krydderet passer perfekt til tradisjonelle vintersalater og potetretter. Dette vil effektivt drive bort mange virus og gi deg energi. I tillegg hjelper hagekressen i kampen mot fedme.

Vill hvitløk vokser like godt på balkongen

baerlauch flott hagedesign

Vill hvitløk

Vill hvitløk har også mye vitamin C i seg. Du kan bruke den til å bekjempe frie radikaler, bremse aldringsprosessen og styrke immunsystemet ditt ekstremt. Vill hvitløk inneholder også andre sunne mineraler og sekundære plantestoffer. Du kan bruke den til å tilberede deilige salatdressinger og fersk hjemmelaget pesto.

Plantepleie alene har en helbredende effekt på psyken og kroppen vår. I tillegg fungerer hardføre urter som et flott tillegg til matlaging og beriker hverdagen vår på mange andre måter. I en vinter der vi sannsynligvis vil bli hjemme lenger enn tidligere år, er det enda mer nyttig og hensiktsmessig å ta vare på dem! Vi ønsker deg en sunn vinter med mange deilige og vakkert duftende urter.