Hvis ordet “linoleumgulv” bringer deg til bestemors kjøkkengulv, tenk om igjen. I arkform tilbyr linoleum et fint alternativ til keramikk eller tre og absolutt til vinyl i nesten alle rom: det er fargerikt, polstret under føttene og det føles varmt. Det er også allergivennlig. Det er alt takket være konstruksjonen av linolje, tremel og kork.

Linoleumgulv – et fint alternativ til keramikk eller tre

4c70d78fec9ce05eadbae36f1c94c511-størrelse

“Det er fantastisk,” sier Frank O’Neill, redaktør for magasinet Floor Focus. “Selv forhandlere burde vite bedre at vinyl og linoleum er utskiftbare.” I sannhet kunne de to ikke være mer forskjellige. Mens vinylgulv er et syntetisk produkt laget av klorerte petrokjemikalier, er linoleum laget av rent naturlige materialer. Vinylen vil smelte hvis en tennes fyrstikk eller en sigarett lander på den, ikke linoleum.

Det ser ut til å vare evig

4db5436e3a956d1c67ce3eefa045f132-størrelse

De fleste vinylmønstre skrives ut i overflaten; linoleumsfarger går derimot helt gjennom. “Når du bruker linoleum, blir forskjellige lag med maling gradvis avslørt,” sier Duo Dickinson, arkitekt i Madison, Connecticut, som også har brukt materialet på bakervarer og benkeplater. “Det kan være veldig vakkert.” Holdbarheten er et annet særtrekk ved linoleum; Noen etasjer har overlevd i tøffe kommersielle miljøer i 30 til 40 år. “Det ser ut til å vare evig,” sier Dickinson. Utrolig nok har linoleums utseende og produksjon nesten ikke endret seg siden en engelskmann ved navn Frederick Walton patenterte produktet i 1863.

Helt naturlige ingredienser

5_Modular_Marble_linoleum gulv

Historien fortsetter. Han kom på ideen om å lage en farge fra den skinnende huden av oksidert linolje. Walton perfeksjonerte til slutt en blanding av linolje, korkmel, tremel, treharpikser, malt kalkstein og pigmenter – den samme oppskriften som ble brukt av linoleumsprodusenter i dag. Til slutt fant Walton ut hvordan han skulle trykke den på baksiden av en burlap.

Det kan være veldig vakkert

8-hvitt linoleumgulv

Deretter ga han brygget sitt navn ved å kombinere de latinske ordene for lin (linum) – kilden til linfrøolje og olje (oleum). Linoleum ble plassert på plater og fliser, eller i dekorative områder som et teppe på gulvet, og ble et populært gulvbelegg for butikker, restauranter og kjøkken, der den glatte, vannavvisende overflaten krevde lettere rengjøring. Men da det billigere vinylgulvet ble tilgjengelig i 1947, begynte folk å vende seg bort fra trist, gammeldags linoleum. Frank O’Neill sier: “For å være ærlig så det ganske dårlig ut.”

100 m2 linoleumgulv

Men nå vender linoleumet tilbake. Den nederlandske linoleumprodusenten Forbo Industries, som eier 90 prosent av det amerikanske linoleummarkedet på 40 millioner dollar, har sett salget hoppe mer enn 30 prosent de siste to årene. Domco, en kanadisk vinylgulvprodusent, byttet til linoleum i 1997 som svar på forespørsler fra arkitekter. Samme år kjøpte vinylgulvgiganten Armstrong verdens nest største linoleumprodusent, DLW (Deutsche Linoleum Werke), og kom tilbake til et marked som det etterlot som dødt på 1970 -tallet. Hvorfor ble interessen vekket igjen? På den ene siden på grunn av fargen.

Linoleumsgulv på badet

I dag kommer linoleum i en Crayola -palett med levende farger, mye forskjellig fra det gjørmete tilbudet siden før andre verdenskrig. I tillegg beskytter nylig påførte seler fargene mot smuss og flekker.

biobasert-gulv-armstrong-linoleum-gulv

Uansett farge, ser et økende antall arkitekter og designere på linoleum som et “grønt”, miljøvennlig gulv. “Det er flott fra et ressurssynspunkt,” sier Environmental Building News -redaktør Alex Wilson, som installerte linoleumsgulv på kjøkken- og baderommet i Brattleboro, Vermont -kontoret i fjor. “Den er laget av naturlige, for det meste fornybare materialer, og det er ingen miljøgifter eller destruksjon involvert i produksjonen.”

fengslende-laminat-løvtre-gulv-ideer-interiør-linoleum-gulv-soveromlinoleum-gulv-soveromlinoleum-gulv-soverom-linoleumgulv

Det er også et naturlig valg for vintageboliger. Dean og Lauren Gallant – eiere av et 93 år gammelt hus i Belmont, Massachusetts, renovert huset i 1993. De la linoleumsgulv i vaskerommet og et av badene. Vaktmesteren sier at rommene fremdeles var i god stand. “Så vi sa:” Vel, hvis det har tatt så lang tid, hvorfor ikke bruke linoleum igjen?

Linoleumgulv i det tekniske museet i Wien

linoleumsgulv i knallrødt

linoleumgulv Sykehus lilla gul blå

linoleumgulv tre utseende i stuen

linoleumsgulv i lysegult

malt linoleumsgulv

linoleumsgulv robust og holdbart

linoleumgulv naturmateriale

linoleum gulv mørkeblått

linoleum gulv svart gul

linoleumgulv barnerom gul

linoleumsgulv grønt gult hvitt

Modulært linoleumgulv sandorange

linoleumsgulv miljøvennlig naturmateriale

linoleumsgulv i grønt som et geometrisk mønster

linoleumgulv naturlig materiale soverom

kjøkkenkrok i linoleumgulv

linoleum gulvskygge grå lettstelt

linoleumsgulv i grått

linoleumsgulv grå mørk lilla

linoleumsgulv i lysegrønt studieområde

linoleum gulv grått mønster

linoleum gulv brun grønn

grå linoleumsgulv og sofa

linoleumgulv blå lilla

linoleumsgulv lys grågrønt

linoleum gulv mørk grå

linoleumsgulv sandfarget brun

linoleum gulvkorridor beige

linoleumsgulv lilla grønt

linoleumsgulv gråbrunt

linoleumsgulv barnerom grønt

linoleumgulv i grå industrielle lamper

linoleum gulv blå gul

linoleumsgulv rødt

linoleum gulv lilla

linoleumgulv gråtoner

linoleumgulv barnerom miljøvennlig

linoleum gulv beige tre utseende

linoleumsgulv grå grønt barneområde

linoleumsgulv på kjøkkenet

linoleumsgulv oransje hvitt

linoleum gulvbenk grønn

linoleum gulv blå beige