Η τεχνική Batik ομορφύνει τα ρούχα μόνοι σας

Η τεχνική Batik είναι μια διαδικασία δημιουργίας μοτίβων σε ύφασμα. Το κερί χρησιμοποιείται για να αποτρέψει τη διείσδυση του χρώματος στο ύφασμα. Αυτό δημιουργεί “κενές” περιοχές στο βαμμένο ύφασμα. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί για να δημιουργήσει πολύπλοκα, πολύχρωμα σχέδια.

Το μπατίκ μπορεί να γίνει σε βαμβάκι, μετάξι και άλλα φυσικά υφάσματα χρησιμοποιώντας πολλούς τύπους βαφών και κεριών. Σε αυτήν την ανάρτηση σας δείχνουμε πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική batik για να δημιουργήσετε μόνοι σας μοναδικά κομμάτια ρούχων! Στο σεμινάριό μας επιλέξαμε βαμβάκι, αλλά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε αυτό που θέλετε. Μόνο το μετάξι είναι λίγο πιο δύσκολο να δουλέψεις λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων απορρόφησης της υγρασίας.

Τεχνική Batik: βάψτε και βάψτε φυσικά υφάσματα με κερί

Τεχνική Batik βαφή υφασμάτων

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να είστε κύριος του μπατίκ για να έχετε υπέροχα αποτελέσματα. Για να δημιουργήσετε υπέροχα σχέδια σε φυσικά υφάσματα, θα χρειαστείτε τα εξής:

 • φυσικό ύφασμα
 • Χωνευτήριο
 • Κερί (το κερί μπατίκ μπορεί να αγοραστεί από το κατάστημα χόμπι)
 • Δημοσιογραφικό χαρτί
 • Tjantings / μια λεπτή επίπεδη βούρτσα / στυλό μπατίκ / πολτοποιητής πατάτας / μπλοκ διάτρησης για την εφαρμογή του χρώματος
 • χρωστικές που αντιδρούν σε ίνες
 • Βαφή αλατιού
 • Μαγειρική σόδα
 • Synthrapol ή επαγγελματικό απορρυπαντικό ρούχων
 • κάδος
 • Κουτάλια και φλιτζάνια μέτρησης
 • Μεγάλο κουτάλι ή μπαστούνι

Βαφή υφασμάτων μόνοι σας: πώς λειτουργεί?

Η τεχνική Batik εξηγείται βήμα προς βήμα

φτιάξτε όμορφα σχέδια με κερί

Εφαρμόστε βαφή για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα

αφαιρέστε το κερί

Η μέθοδος μας περιλαμβάνει επανειλημμένη εφαρμογή στρώσεων κεριού και βαφής στο ύφασμα, δημιουργώντας ένα επικαλυπτόμενο σχέδιο χρώματος.

 1. Πλύνετε το ύφασμα / το ρούχο σας για να αφαιρέσετε τυχόν μόλυνση που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία βαφής. Συνιστούμε τη Synthrapol για αυτό.
 2. Προβαφτείτε το ύφασμα / το ρούχο σε διάφορα βασικά χρώματα που σας αρέσουν.
 3. Ξεκινήστε λιώνοντας το προ-αναμεμειγμένο κερί μπατίκ σας στο μικρό χωνευτήριο ή για μεγαλύτερα έργα σε υδατόλουτρο, ηλεκτρική κατσαρόλα ή παλιό ηλεκτρικό τηγάνι στους 110-120 βαθμούς.
 4. Τεντώστε το ύφασμα σε ένα πλαίσιο που θα το κρατήσει επίπεδο και οριζόντιο, ή δουλέψτε σε κάποια εφημερίδα ή ένα χαρτόνι αν δεν έχετε πλαίσιο. Αυτό είναι συχνά ευκολότερο με μεγαλύτερα κομμάτια υφάσματος.
 5. Ξεκινήστε εφαρμόζοντας το κερί σας χρησιμοποιώντας εργαλεία της επιλογής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία Tjanting για να δημιουργήσετε λεπτομέρειες και σχέδια λεπτής γραμμής. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αστεία εφέ ή παράλληλες γραμμές με ένα tjanting με δύο πρίζες.

Τα πινέλα είναι πολύ εύκολα στη χρήση για μεγαλύτερα σχέδια. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασκεδάσετε τα παιδιά σας στη διασκέδαση. Κάντε σχέδια που τραβούν τα βλέμματα, όπως κύκλους, ρίγες και υπέροχα polkadots.

Θυμηθείτε: Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, όταν εφαρμόζετε κερί, πρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία έτσι ώστε να διεισδύει στο ύφασμα. Λεπτά στρώματα πολύ ζεστού κεριού συχνά προκαλούν αποχρωματισμό κάποιου χρώματος στο ύφασμα κάτω από το κερί, κάτι που θα ήταν ανεπιθύμητο.

Η τεχνική μπατίκ εξηγείται βήμα προς βήμα: βάψτε το ύφασμα

Κάντε την τεχνική μπατίκ ενδιαφέροντα μοτίβα

6. Βάψτε ξανά το ύφασμα, χρησιμοποιώντας πρώτα το πιο ανοιχτό χρώμα που αναμιγνύεται καλά με τα παρακάτω χρώματα, για παράδειγμα το κίτρινο. Στη συνέχεια, η επόμενη σκιά θα μπορούσε να είναι τυρκουάζ, η οποία στην πραγματικότητα αναμειγνύεται με το κίτρινο για να βάψει μόνο το ύφασμα πράσινο στις μη κερωμένες περιοχές. Θυμηθείτε, δεν αφήνετε το κερωμένο σας ύφασμα να βαφτεί για περισσότερο από 30 λεπτά περισσότερο. Αφού προσθέσετε σόδα στο λουτρό βαφής, θα διαβρώσει το κερί και θα εκθέσει περιοχές ανεπιθύμητου χρώματος.

Πλύνετε το ύφασμα και αφαιρέστε το κερί

Η τεχνική Batik διακοσμεί τα υφάσματα με μοναδικό τρόπο

7η. Ξεπλύνετε απαλά το ύφασμα στη Synthrapol και αφήστε το να στεγνώσει. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να μην λιώσει το κερί!

8η. Επαναλάβετε τα βήματα 2-6 παραπάνω για κάθε χρώμα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, αποτρίχωση των περιοχών για να διατηρηθεί το νεότερο χρώμα μετά από κάθε λουτρό βαφής και αποτρίχωση όλων των περιοχών ξανά εάν είναι απαραίτητο. Χρωματίστε τις πιο σκοτεινές περιοχές τελευταία.

9. Αφαιρέστε το κερί χρησιμοποιώντας μία από αυτές τις μεθόδους:

Βάζουμε αρκετό νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ύφασμα. Κρατήστε τον κάτω από το νερό. Μετά από λίγα λεπτά, το κερί λιώνει από το ύφασμα και επιπλέει στην κορυφή. Όταν το κερί φαίνεται να έχει αφαιρεθεί εντελώς από το ύφασμα, αφαιρέστε τη θερμότητα και αφήστε το νερό να κρυώσει. Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα βρίσκεται στο κάτω μέρος της κατσαρόλας για να αποφύγετε τα υπολείμματα του κερί που επιπλέουν. Μπορείτε να το κρατήσετε πατημένο με πέτρες ή κάτι βαρύ. Τέλος, αφαιρέστε το σκληρυμένο κερί από την επιφάνεια και βγάλτε το ύφασμα.

Σιδερώστε το κερί. Τοποθετήστε το ύφασμά σας ανάμεσα σε στρώματα απορροφητικού χαρτιού και σιδήρου για να λιώσει το κερί. Αυτή η διαδικασία αφήνει συχνά ένα υπόλειμμα κεριού που μοιάζει με λεκέ λίπους και δεν βγαίνει, οπότε δεν είναι το αγαπημένο μας.

Πλύνετε για τελευταία φορά και αφήστε το να στεγνώσει

Τεχνική μπατίκ μπαλονάκι υπέροχη εμφάνιση

10. Πλύνετε το ύφασμά σας τελευταία φορά στο πλυντήριο με Synthrapol για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα χρώματος. Τελείωσα ήδη!

Τεχνική Batik χρήσιμα υλικά

Βρείτε ένα κατάλληλο δοχείο για το κερί

Ρούχα διακοσμητικά υλικά εφημερίδα

Ειδική βούρτσα τεχνικής Batik

Χρώματα για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα

Μοτίβο κλίμακας τεχνικής Batik

Η τεχνική Batik ομορφύνει τα ρούχα μόνοι σας

βαφή σε ρούχα με κερί

Batik διακοσμούν ρούχα

Τεχνική Batik με γραβάτες μαλλιών

Χρώματα για υφάσματα και ρούχα

Μπατίκ τεχνική μοτίβο λουλουδιών λωτού

Χρησιμοποιώντας νήματα τεχνικής batik

Δέστε και βάψτε το ύφασμα χρησιμοποιώντας την τεχνική batik

Η τεχνική Batik δημιουργεί ριγέ μοτίβα

Υπέροχη διακόσμηση μπλουζών

Διακόσμηση υφασμάτων Οδηγίες τεχνικής Batik

Διακοσμήστε μπλουζάκια και μπλουζάκια υπέροχα

Διακοσμήστε την τεχνική μπατίκ ρίξτε μαξιλάρια

Η τεχνική Batik ζωγραφίζει όμορφα μοτίβα με κερί

Τεχνικές δέσμευσης μπατίκ

Διακοσμήστε υφάσματα με κερί

Ο Μπατίκ δημιουργεί περίπλοκα μοτίβα