Mørke rom ser ofte ubehagelige ut og kan også påvirke stemningen. Lyse rom med lys, derimot, skaper en følelse av åpenhet og frihet. Men ikke alle er så heldige å bo i en leilighet med mange vinduer og dra nytte av mye dagslys. I dette tilfellet må kunstige lyskilder brukes for å la rommet skinne i riktig lys. I denne artikkelen har vi registrert for deg hvilke lyskilder du kan bruke for hvor mye lys som er nødvendig og hvilke fordeler indirekte belysning gir.

Hvor mye lys trenger et rom moderne taklampe i stua

Hvor mye lys er nødvendig?

Selvfølgelig er det ikke noe generelt svar på dette spørsmålet. Det er mye viktigere å se nærmere på rommet eller området som skal belyses. Dette gir vanligvis en indikasjon på hvor mye lys som er nødvendig. Noen eksempler:

 • Inngang og trapp: Husets inngang eller trapp er ofte farlige snublende farer.

  Det er derfor nødvendig å belyse dem tilstrekkelig med skyggefritt lys. LED taklamper eller trappelys, som er festet rett ved siden av trinnene og dermed sikrer en ideell belysning av stien, er spesielt egnet for dette.

 • Stue: Som navnet antyder, bor det mennesker her. Så du tilbringer vanligvis en stor del av dagen i dette rommet. Derfor bør du planlegge for tilstrekkelig belysning i sterkt lys også her – for eksempel med takvaskere, lysekroner eller indirekte belysning.
 • Baderom: Dagslysbad er populære, men ofte ikke virkeligheten. Faktisk, spesielt i store byer, er innendørs bad uten direkte lys dagens orden. Siden det brukes sminke, frisør og barbering på badet, er et godt, skyggefritt speillys uunnværlig. Du kan finne enda flere tips for bad uten vindu her.

Hvor mye lys trenger et rom hengende lys sfære abstrakt moderne

 • Kjøkken: På kjøkkenet jobber du, kutter og lager mat. Også her bør du sørge for god belysning, noe som gjør arbeidstrinnene enklere for deg. Takplater eller lysdioder, som er festet direkte under veggskapene, er spesielt egnet her. Hvis disse bare skulle fremkalle indirekte lys og også være stilfullt pakket, kan du for eksempel Ta tak i LED -stukkbånd som du også kan skjule kablene bak.
 • Soverom: Som regel trenger du bare litt lys på soverommet. Indirekte belysning som ledes rundt taket er i de fleste tilfeller tilstrekkelig.
 • Hage: Avhengig av størrelsen på hagen kan et passende belysningskonsept også brukes her. Her finner du gode tips for alle typer hager.

Hvor mye lys trenger et rom moderne kjøkkenbelysning

Hvilke pærer?

I dag brukes for det meste LED -lamper. Disse er effektive og genererer ingen varme. For å finne ut hvor mye lys et rom trenger, kan du for eksempel bruke lumen per kvadratmeter som en veiledning. Lumen er en enhet for lysstrøm og beskriver lysstyrken til en LED -lampe. Du kan bruke disse verdiene som en veiledning:

 • Inngang, gang og trapp: 100 til 150 lumen per kvadratmeter anbefales her for å redusere risikoen for snubling og for å sikre god belysning.
 • Stue og spisestue: En lysstyrke på rundt 100 lm / m2 anbefales også her. Integrering av en dimmer er også nyttig her for å redusere lysstyrken litt om nødvendig.
 • Kjøkken, bad og arbeidsrom: Siden du jobber, gjør håret ditt eller tilbereder mat her, bør du sikte på en lumenverdi på rundt 250 til 300 lumen per kvadratmeter.

Hvor mye lys lyser et rom spisesal abstrakt vintage drivved

Fordeler med indirekte belysning

I motsetning til arbeidsrom, for eksempel kjøkkenet, kontoret eller barnerommet, der lekser må gjøres og det bør tas høyere lysytelse, gir indirekte belysning i stuer mange fordeler. Spesielt hvis du hovedsakelig bor i et rom – for eksempel i stuen eller soverommet – gir typen belysning en flott mulighet for hyggelig, diskret lys.

Hvis du liker det moderne og liker å sette aksenter, kan du bruke gipsstyrofoamstrimler, bak hvilke LED -stripene lett kan skjules. Ved å belyse mot taket eller veggen skinner rommet indirekte og er innhyllet i en hyggelig atmosfære. Strimlene er veldig enkle å feste og kan kjøpes i forskjellige design, lengder og for eksempel med en LED -funksjon. Ved å feste den til sengestellet, skap, vinduskarmer eller gulvlister, kan det skapes indirekte belysning som gir koselig lys.

Hvor mye lys trenger et rom moderne sofakrone i stuen

Hvor mye lys trenger et rom lyspærer fra taket deco lys