Aromaen, smaken og den myke konsistensen til hjemmelaget brød er mest forbundet med hyggen i ditt eget hjem. Og det ser ut til at påsken blir feiret i nære familiekretser i år på grunn av omstendighetene rundt korona -viruset. Det er nettopp derfor du bør sørge for mer komfort og komfort ved bordet og bake et deilig hvitt brød selv. Vi har utarbeidet to oppskriftsideer for deg som vil prøve den. Vi gir også noen tips og triks for perfekt brødbakst.

Stek et luftig festlig brød selv

hvitt brød baking hvitt brød oppskrift

Baking av hvitt brød: tips for valg av ingredienser

Først kommer valget av mel. Dette skal være tørt og mykt. Hvis du klemmer den med hånden, skal den klumpe seg sammen og deretter falle fra hverandre igjen til den er myk og pulverformig. Hvis du vil ha et mykt og luftig brød, bruker du fine mel, som bare er laget av kjernen.

  Andre elsker brødet med en litt tettere konsistens og foretrekker derfor grovt mel. Alt her er et spørsmål om preferanse!

Den andre viktige ingrediensen er gjæren. Dette hjelper brødet til å bli luftig og heve godt. Fersk gjær må ikke feste seg til hendene, men falle smuldret fra hverandre når den presses. Den oppløses alltid i varmt vann eller varm melk. Et alternativ er å bruke tørrgjær, som tilsettes direkte i melet.

Stek hvitt brød med krydder

Bake brød oppskrift med gjær hvitt brød

Tips: I deigen kan du tilsette forskjellige krydder (tørr eller fersk), frø, kjerner, oliven, soltørkede tomater, etc. Dryss til slutt de samme krydderne eller frøene på brødet før du baker. Du kan pensle brødet med smeltet smør, olivenolje eller melk slik at de fester godt. På den annen side gjør smøret brødskorpen mykere, olivenoljen etterlater en langvarig og behagelig aroma og melken gir den en gylden farge.

 Baktips og triks

hvitt brød baking hvitt brød oppskrift

Noen hobbybakere kutter små snitt på deigen før de setter den i ovnen. Det er viktig her å gjøre dette litt skrått, siden vertikale snitt kan forhindre brødet i å heve og ikke beholde sin vakre form. Brødet bakes alltid i en forvarmet ovn på maksimalt nivå, og temperaturen skrus deretter ned.

Når du slår på ovnen, legg et tomt bakeplate helt nederst. Når du har nådd ønsket temperatur, legg brødet i et annet brett eller på bakepapir på en høyere rille og fyll den nedre brettet med vann. Tilsett mer vann hvert 10. til 15. minutt, slik at brødet kan heve godt. Hvis du vil ha en sprø skorpe, fjern brettet med vannet på slutten.

Stek hvitt brød med tørr gjær

Frokostbrød hvitt brød baker brød oppskrift med gjær

Du trenger:

 • 2 ½ teskjeer hvitt mel
 • 1 ts tørrgjær
 • 1 ts smeltet smør
 • 175 ml varmt vann (men ikke varmt)
 • 1 ts sukker
 • 1 ts salt
 • Olivenolje for tinnfett

Forberedelsen

Sikt melet og bland med smøret til det blir små smuler. Tilsett salt, sukker, tørr gjær og bland forsiktig i vann. Elt deigen godt og la den heve i et ferdig smurt brett dekket med en klut til mengden dobler seg. Legg deretter deigen i en ferdig smurt og melet form. Dekk til igjen med kluten og la den hvile.

Stek brød i en forvarmet ovn på 200 grader. Etter 20 minutter, skru temperaturen ned til 190 grader, dekk med folie og avslutt med baking.

Stek hvitt brød med fersk gjær

Stek brød med tørr gjærbakst hvitt brød

Ingrediensene som trengs:

 • 1 kg mel
 • 25 g fersk gjær
 • 450 ml lunkent vann
 • 1 ss (10 g) sukker
 • ½ ss salt
 • 30 g smør
 • 10 ml olje

Forberedelsen

Smuldre gjæren, bland med halvparten av vannet og sukkeret til det dannes en flytende pasta. Sikt melet separat i et stekebrett, tilsett gjæren og la det hvile i 10 til 15 minutter. Tilsett de resterende ingrediensene og elt godt. Ha deigen i et ferdig smurt brett og la heve i ca 15 til 20 minutter. Brødet bakes på middels varme. Ta den ut av ovnen mens den fortsatt er varm, dryss den øvre skorpen med litt vann og dekk til med en klut. Brødet må ikke kuttes varmt.

Tips: Begge oppskriftene er også egnet for brødmaskinen, ettersom du bør legge til de fuktige ingrediensene først.

Vi ønsker deg hyggelige timer ved festbordet!

Bruk bare gode mel for å bake brød

   Meltyper hvitt brød baker brød oppskrift med gjær

Stek hvitt brød i kakeform

Bake hvitt brød Bake brød med tørr gjær

Tilbered deg et grovt brød

Stek brød med full hvete. Bak hvitt brød

Nyt litt varmt med et stykke smør

Bake hvitt brød brød oppskrift med gjær

Stek fransk hvitt brød

Brødoppskrift med gjærbakst Hvitt brød Bake franskbrød