På nettstedet vårt har vi flere ganger gjennom konkrete eksempler vist hva moderne og moderne arkitektur representerer og hvordan det påvirker vårt moderne samfunn. Likevel er dette viktige begrepet noe uklart for mange den dag i dag. Årsaken til dette er de mangfoldige aspektene og manifestasjonene av moderne arkitektur. Moderne arkitektur forfølger faktisk veldig spesifikke mål: Den skal gi det rette boarealet for den moderne livsstilen. Takket være moderne arkitektur, bør våre liv bli enklere, sunnere og mer økologiske. I tråd med disse målene fungerer moderne arkitektur etter klare prinsipper. I den følgende artikkelen svarer vi så enkelt og forståelig som mulig på følgende spørsmål:

  • Hva er hovedprinsippene for moderne arkitektur?
  • Hva er forskjellen mellom begrepene “moderne og moderne arkitektur”?
  • Hvilke stiler kan sees på som en del av moderne arkitektur??
  • Som er de mest kjente arkitektene for moderne arkitektur?

Den moderne arkitekturen tilpasser seg omgivelsene

bedriftsbygningsideer moderne arkitektur

En enkel forklaring på begrepet “moderne arkitektur”

Den moderne arkitekturen, også kalt modernistisk, bestemmes av bruk av nyskapende og ny teknologi. Typiske byggematerialer er stål, armert betong og glass. Hovedprinsippet for moderne arkitektur er: Form kommer fra funksjon.

Videre prioriteres minimalisme høyest. Moderne arkitektur fikk sin hovedrolle etter andre verdenskrig. På den tiden ble den hovedsakelig brukt til bygging av offentlige bygninger. Men i vid forstand kan nesten alle de viktige arkitektoniske stilene siden slutten av 1800 -tallet betraktes som moderne.

Minimalisme er et hovedprinsipp for moderne konstruksjon

livsstil samtidsarkitektur moderne arkitektur

Opprinnelsen til moderne arkitektur

Den moderne arkitektoniske bevegelsen begynte på slutten av 1800 -tallet. Denne gangen ble dominert av den tekniske revolusjonen, som brakte mange innovative materialer og konstruksjonsteknikker med seg. På den tiden tok byggebransjen en klar avstand fra tradisjonelle arkitektoniske stiler. Sivilingeniørene lette etter funksjonelle og innovative ideer. Flat glass, støpejern og stål gjorde det mulig for bygningskonstruksjonene å bli høyere og lettere. På den tiden ble de første skyskrapene bygget i USA. De var ment som en løsning på det stramme boarealet i byer. Den brannsikre stålkonstruksjonen og de moderne heisene, som drives av Elisha Otis ble oppfunnet.

Modulpaneler er vanlige

moderne arkitektur nåværende trender

Konkrete arkitektoniske eksempler fra den første fasen av moderne konstruksjon er den ti-etasjers skyskraperen av William Le Baron Jenney fra 1883, samt den monumentale bygningen i Chicago av Luis Sullivan fra 1905. Dette er spesielt verdifullt på grunn av sammensmeltningen av forskjellige arkitektoniske stiler som neo-gotisk, neo-renessanse og Beaux-Arts arkitektur. En annen symbolsk skyskraper er fra 1912. Dette er Doro Woolworth Building, bygget av Cass Gilbert. Dette var også den største bygningen i verden fram til 1929. Det året ble The Chryslar Building bygget av Rose Chrysler.

Moderne arkitektonisk design kan bli kilden til ekstreme levende ideer 

moderne arkitektur bygningsideer samtidsarkitektur

Kjennetegn ved moderne arkitektur

Her er hovedtrekkene til moderne arkitektur!

Ingen pynt

Trimmer og listverk, samt andre dekorative elementer på moderne bygninger, utføres i en form som er så forenklet som mulig. Den individuelle karakteren oppnås vanligvis gjennom interessante kombinasjoner av materialer og større design.

Geometriske former

Rektangulære og andre geometriske former dominerer utformingen av moderne og samtidige bygninger.

Den optimale utnyttelsen av plassen er et annet veldig viktig prinsipp

moderne arkitektur en veldig flott arkitektonisk stil

Optimal bruk av de vertikale overflatene

Moderne bygninger domineres av lavere tak. Takket være høyden i flere etasjer, brukes det vertikale området mer optimalt enn i tidligere arkitektoniske stiler.

Bruke tradisjonelle materialer på en ny måte

Moderne estetikk kan også oppnås med tradisjonelle materialer som murstein, tre og stein. For eksempel brukes de til vanlig veggbekledning og andre typer lineære strukturer.

Store skråtak er typiske for moderne arkitektur

moderne arkitekturideer drømmehusarkitekter

Materiell ærlighet

Materiell ærlighet er et viktig begrep, og det står for den høye verdsettelsen av naturlig estetikk. For eksempel i moderne arkitektur ville man male fremfor å male treet. Slik oppnår du et naturlig utseende. Det samme gjelder bruk av andre naturlige byggematerialer.

Uklare grenser mellom innsiden og utsiden

Omgivelsene blir ofte en del av interiøret ved bruk av omfattende glassoverflater. Dette åpner for dramatisk utsikt over bypanoramaer eller vakre landskap, og de blir også en opplevelse i interiøret.

De brede glassflatene er også slående

moderne arkitektur moderne fasader

Åpne oppholdsrom

De åpne, moderne oppholdsrommene som kombinerer forskjellige funksjoner er også typiske. Kjøkkenet, spisestuen og stuen representerer nå ofte en del av den samme romlige strukturen. Dette gjør hverdagen mye lettere å “flyte”.

Mer lys i hverdagen

Brede glassflater sikrer også mer naturlig lys i leiligheter og hus. Dette skaper interessante lys / skyggeeffekter i interiøret. De gjør atmosfæren spennende selv uten spesiell dekorasjon og skaper en følelse av konstant transformasjon og variasjon.

På denne måten blir moderne arkitektur ett med miljøet

moderne arkitektur moderne byer

Optimal bruk av fordelene med beliggenheten

En moderne bygning er vanligvis plassert i området på en slik måte at fordelene utnyttes optimalt. Større trær eller andre naturlige elementer kan tjene som en naturlig skygge eller personvernskjerm.

Forskjellen mellom moderne og moderne arkitektur

Begge begrepene overlapper i mange tilfeller, og derfor blir de ofte forvirret. Den moderne arkitekturen samsvarer tydelig med kriteriene som vi nettopp har beskrevet. Samtidsarkitektur er på sin side et relativt nytt begrep. Dette betyr bygninger som vi anser for å være spesielt aktuelle de siste tiårene. Samtidsarkitektur må alltid fremstå som ekstremt spektakulær og ekstremt imponerende. Den kan, men trenger ikke nødvendigvis å bruke former for moderne arkitektur.

Glassveggene gir deg flotte lys- / skyggeeffekter i interiøret

moderne arkitektur vakre landskap

Her er en liste over noen av de andre differensiatorene for det:

  • Eksperimenter og bruk av nye byggeteknikker,
  • Tilpasning og forbedring av kjente materialer og teknikker,
  • Prøver nye byggematerialer,
  • Utvidelse av de kjente strukturelle grensene,
  • Eksperimenter med innovative planløsninger,
  • Bruk av ny teknologi.

Vi lovet deg at vi skulle vise deg de forskjellige stilene innen moderne arkitektur. Vi har også en liste over kjente moderne arkitekter for deg. All denne informasjonen følger i andre del av vår artikkel om moderne arkitektur.

Belysning spiller også en stor rolle i det ytre utseendet på moderne bygninger 

moderne arkitektur svømmebasseng ideer

Moderne arkitektur kan ofte sees på som en slags provokasjon

moderne arkitektur bybyggingsideer

moderne arkitektur drømmehus ideer

moderne arkitektur samtidsarkitektur futurisme

De samme moderne stilene påvirker arkitekturen, designet og billedkunsten på samme tid

moderne arkitektur moderne arkitekturideer

moderne fasade design moderne arkitektur

veldig aktuelle trender innen moderne arkitektur

Gjentagelse av former og mønstre på fasader er typisk for moderne arkitektur 

veldig hyggelig å bygge moderne arkitektur

bybygging ideer moderne arkitektur

trender innen landskapsarbeid moderne arkitektur