1) alexandria Pixabay art nouveau

Hva er Art Nouveau egentlig??

Art Nouveau dukket opp på slutten av 1800 -tallet midt i en tid som var preget av rask fremgang gjennom industrialisering som ingen tidligere epoke. Men med størrelsen på fabrikker, gjorde også elendigheten til mange arbeidere det. Midt i disse tider kom kunstnere og arkitekter med en stil som skulle slå sammen kunst og liv – en ungdommelig, frisk stil langt borte fra den hittil vanlige historismen.

Symmetrier og ornamenter

5) katja Pixabay art nouveau

Art Nouveau innendørs og utendørs er først og fremst preget av dekorative elementer som buede linjer, blomsterornamenter og høy grad av symmetri. Art Nouveau i seg selv var imidlertid ikke bare en arkitektonisk trend, det var også en holdning til livet: ved å kombinere kunst, interiørdesign og arkitektur, skulle det skapes en helhetlig filosofi der hverdagslige ting også ble inkorporert. Mottoet var kunst og liv. Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg omtalte det også som “Stor utopi“. Bak dette var det imidlertid på ingen måte en homogen scene med artister. Snarere oppsto forskjellige strømmer i England, Frankrike, Tyskland og andre land, men alle opererte under paraplybegrepet Art Nouveau eller Art Nouveau.

Kunst og Håndverk

6) tom69green Pixabay art nouveau

Art Nouveau har sine røtter i British Arts and Crafts -bevegelsen. Den oppsto på 1880 -tallet. Fremfor alt var William Morris i spissen her, som sammen med John Ruskin og andre kunstnere og arkitekter presset en filosofi fremover: mens sosialfilosofen Ruskin behandlet på et teoretisk nivå forbindelsen mellom kunst, arbeid og samfunn midt iblant i industrialderen fortsatte maleren og arkitekten Morris å gjøre det Ideas into action. Fremfor alt var det viktig for alle medlemmer av denne gruppen å gå tilbake til mekaniske varer: manuelt arbeid var like høyt på prioriteringslisten som bruk av utsøkte, visuelt tiltalende materialer. Denne posisjoneringen kan først og fremst forstås som en reaksjon på arkitekturen og det industrielle produktdesignet i viktoriansk tid: Kunst og håndverk så maskinelementene først og fremst som sjelløse, ikke veldig menneskelige og av dårligere kvalitet. Gjennom bruk av materialer av høy kvalitet og en tilbakevending til håndverkets enkle skjønnhet, bør det oppstå en motbevegelse her-som mange kunstnere, arkitekter og andre kunstnere som hadde lignende tanker snart fulgte. Arts and Crafts -bevegelsen la dermed grunnlaget for Art Nouveau som snart dukket opp.

Japansk påvirkning

7) Francesco Scatena Fotolia-Art Nouveau

Det interessante med Art Nouveau er det som allerede er nevnt Bruk av blomsterpynt. Denne ideen stammer på ingen måte fra en vestlig penn: Den kom snarere til England via Japan, hvor blomster og andre grønnsakselementer har formet kunst i lang tid av kulturelle årsaker. På midten av 1800-tallet, basert på handelsavtaler og utstillinger, oppstod en mye bemerket bevegelse av japanisme i Storbritannia, som først og fremst manifesterte seg i keramikk og tresnitt.

Tiffany

8) avatrend Pixabay art nouveau

Under bryllupet hans ved århundreskiftet var det knapt en arkitekt eller kunstner i hele Europa og delvis i USA hvis arbeid ikke var påvirket, i hvert fall delvis, av jugendstil. En arv som fremdeles brukes på mange måter i dag kommer fra pennen til Louis Tiffany: hans “Tiffany Glass and Decorating Company”, grunnlagt i 1879, ble i løpet av få år verdenskjent for sine glassfremstillinger. De fargerike lampene og glassene skapte en visuelt munter stilistisk enhet ved bruk av halvgjennomsiktig, farget glass, som skilte seg skarpt ut fra de imponerende lysekronene som fremdeles ble brukt i mange rom på den tiden.

Slutten på Art Nouveau

Art nouveau -bygning med halegavler_3 art nouveau

I de første årene av 1900 -tallet ble de første påvirkningene av andre kunstformer i jugendstil tydelig: Fremfor alt manifesterte ekspresjonismens begynnelse seg i form av mer intens farging av motivene. Det er ikke noe presist definert sluttpunkt for jugendstil. Imidlertid kan det sies at innen arkitektur allerede i 1910 ble de lekne, lette elementene i jugendstil gradvis erstattet av den forretningsmessige nøkternheten til Bauhaus -stilen og reformstilen – interessant nok ble sistnevnte også inspirert av John Ruskins kunst- og håndverksbevegelse. Når det gjelder interiørdekorasjon og produktdesign, overlevde jugendstil de stormfulle årene av første verdenskrig, men på slutten ble det på mange måter overtatt av ekspresjonismen. Art Nouveau vedvarte til midten av 1920-tallet, da den endelig ble erstattet av en ny form som ikke var mindre viktig, men klart annerledes: Art Déco.

Art Nouveau i dag

10 Art Nouveau -verksted i en gammel colliery

Hvis du vil dekorere hjemmet ditt med denne elegante århundreskiftet, kan du falle tilbake på et større utvalg av produkter. Likevel bør jugendstil bare brukes ekstremt sparsomt. I hvert fall når rom er tydelig dominert av andre stiler. I verste fall kan en “velmenende” Tiffany -lampe forstyrre utseendet til et helt rom – like mye som det er et definerende og vakkert element i seg selv. Det kan være en fordel her hvis resten av rommet holdes ekstremt edru – for eksempel med vegger laget av eksponert betong eller i nøytralt hvitt. Da kan et “jugendsprut av farger” være like berikende som andre stildefinierende møbler fra denne epoken. Hvis huset derimot stammer fra denne epoken, kan temaet absolutt videreføres i interiøret. Selvfølgelig trenger ikke hele leiligheten å være innredet i jugendstil. Men hvis en jugendfasade av en gammel bybygning videreføres i en passende møblert stue, kan dette absolutt fungere som en passende hyllest til denne letthet og symmetri..

Bildekilder: (bly som består av 1), 2), 3) & 4))

1) alexandria (CC0 lisens) © Pixabay.com

2) stux (CC0 lisens) © Pixabay.com

3) stux (CC0 lisens) © Pixabay.com

4) Creativemarc © fotolia.com

5) katja (CC0 lisens) © Pixabay.com

6) tom69grønn (CC0 lisens) © Pixabay.com

7) Francesco Scatena © fotolia.com

8) avatrend (CC0 lisens) © Pixabay.com

9) Kara © fotolia.com

10) legeartispics © fotolia.com